Szegeden 2019. július 6. 14:12

Birkás tarhonyával nyerték meg a főzőversenyt a Tarhonyafesztiválon

Képriport
Szombat reggel óta tart a Tarhonyafesztivál Tápén. A tápai konyha fontos eleme a tarhonya, levesként és egytálételként is elkészítik a főzőmesterek.

A tarhonyafőző versenyre 284-en jelentkeztek, de nemcsak Tápéról, hanem Baktóból is érkeztek. A versenyzők és vendégeik 17 csapatba tömörülve próbálják lenyűgözni a háromtagú szakmai zsűri ízlelőbimbóit.

Szécsényi Rózsa, Tápé önkormányzati képviselője a rendezvényt megnyitó beszédében azt hangsúlyozta: a tarhonyafesztivál elődleges célja a hagyományőrzés, a tradicionális tápai konyha népszerűsítése és a közösségi élmény.

Lasagne is készült tarhonyából

Miklós Lajos és csapata egy remek birkahúsos tarhonyával nyerte a főzőversenyt. A zsűri különdíjat is átadott, ezt egy tarhonyából készült lasagne és készítője érdemelte ki. Ez volt talán az idei fesztivál legkülönlegesebb étele – mondta a helyszínen Széll Zoltán.

És milyen ételekhez lehet tarhonyát készíteni? A szervezők szerint szinte bármihez jó a tarhonya. Láttak már édességet is belőle, például felfújtat. De az elmúlt években készült tarhonya hallal is.

Széll Zoltán azt is elmondta: a tarhonya úgy kötődik Tápéhoz, hogy ezt az egyszerű ételt vitte magával a parasztember a földekre. Néhány marék tarhonya, egy kis szalonna, hagyma és néhány perc alatt egytálételt főztek belőle.

Minőségi liszt, tápai tojás, tápai asszony és tápai szív kell a jó tarhonyához az egyik versenyző szerint. Miklós Pálné Rozika néni évtizedek óta készít kézzel tarhonyát, a mai napig kerül a családi asztara ebből az ételből. Rozika néni azt is elárulta, hogy a klasszikus tápai tarhonya fateknőben készül, nagy munkával, sokáig gyúrva. Apró-, majd nagylyukú rostán átrostálják a nyers tarhonyát, ezt gyúrják pici golyókká a kezükkel.

Rozika néni egy receptet is megosztott velünk: a tarhonyát el lehet készítei úgy, mint a tejberizst. Édesített, fahéjas tejben felfőzik, majd szörppel vagy gyümölcslekvárral tálalják.

A Búcsú téren a nap folyamán magyar mesterségek is bemutatkoznak, de a Tápéi Ifjú Citerások és a Szegedi Tiszavirág Citera Együttes műsorát és este 8 órától Péter Szabó Szilviát is meghallgathatják az érdeklődők.. 19 óra 45-kor adják át a „Tápéért” emlékérmet.

(fotók: Szabó Luca és Menyhárt Luca)

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szécsényi Rózsa Tápé tarhonya