Hirdetés
Túl a városon 2019. július 3. 14:03

Szociáldemokrata jelölt lett az Európai Parlament elnöke, Dobrev Klára alelnök lehet

A várakozásoknak megfelelően az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament. Dobrev Klára nem sokkal maradt le az elnökségről.

A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból Sassoli 345-öt kapott. Megválasztásához abszolút többségre, vagyis legalább 334 voksra volt szükség.

A megbízatás két és fél évre szól. Sassoli után bizonyosan egy európai néppárti képviselő tölti majd be az elnöki tisztséget, minthogy erről állapodtak meg előző nap a tagállami vezetők az elfogadott tisztújítási csomag keretében.

Három jelölt szállt rajta kívül versenybe a nagyrészt ceremoniális, azonban tekintélyes posztért: a német zöldpárti Ska Keller, valamint Jan Zahradil, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció cseh és Sira Rego, az Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) spanyol politikusa.

A szociáldemokrata frakción belül Sassoli és Dorbrev Klára között tartozzak szavazást, 71-39-es szavazatszámokkal, 13 tartózkodás mellett az olasz nyert. Így Dobrev valószínűleg az egyik alelnök lehet majd.

A Néppárt jelöltje a Fidesz-KDNP-s Járóka Lívia lesz.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Parlament Európai Unió Dobrev Klára David-Maria Sassoli