Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. július 3. 13:10

A Habsburg Birodalomhoz hasonlítja az Európai Uniót a magyar rezsibiztos

Vasvári Pál élete és munkássága azt üzeni korunk számára, hogy csak akkor lehetünk sikeresek Közép-Európában, ha együttműködünk "a birodalmi érdekekkel" szemben – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára egy konferencián.

Hirdetés

A Vasvári Pál halálának 170. évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson Németh Szilárd a közép-európai összefogás legújabb eredményének nevezte, hogy a visegrádi négyek (V4) sikeresen átvitték a polgárok akaratát az uniós vezetők kiválasztása során, sikeresen léptek fel „a birodalmi érdekekkel” szemben.

A rezsibiztos honvédelmi államtitkár az Európai Bizottság elnökének jelölt Ursula von der Leyen német védelmi miniszterre célzott. Igaz, anellett, hogy Leyent a V4-ek is támogatják, egyértelműen Emmanuel Macron és Angela Merkel közös jelöltje, tehát épp a „birodalmi érdekeknek" megfelelő ember, de ez nem zavarhatja meg Némethet.

A politikus úgy vélekedett, hogy miközben már 170 év telt el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc óta, még számos tény vár feltárásra. Ezek egyike a márciusi ifjak tevékenysége.

Ennek részben az az oka, hogy a kommunista történetírásban Petőfin kívül a többi márciusi ifjúnak, mintegy harminc forradalmárnak még csak epizódszerep sem jutott, holott mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy „1848 a csodák éve legyen”. Közöttük is kiemelkedő szerepet játszott Vasvári, aki 1849-ben Erdélyben a haza szabadságáért áldozta az életét – fűzte hozzá.

Vasvári Pál olyan személyiség volt, aki 170 év távlatából is pozitív üzenetet küld mindannyiunk számára – fogalmazott Németh Szilárd.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Németh Szilárd
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés