• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szabó Sándor nemmel, B. Nagy László igennel szavazott az MTA-kutatóintézetek államosítására
Szegeden 2019. július 2. 17:17

Szabó Sándor nemmel, B. Nagy László igennel szavazott az MTA-kutatóintézetek államosítására

Gond nélkül átverte a Parlamenten a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkításáról szóló törvényt a Fidesz. 131 képviselőjük megszavazta a kutatóintézetek államosítását.

Hirdetés
Hirdetés

Mindössze az 53 ellenzéki szavazott nemmel, köztük Szabó Sándor, az MSZP-Párbeszéd képviselője. A fideszes B. Nagy László – tartva magát a frakciófegyelemhez – igennel voksolt. A Mi Hazánk Mozgalom három képviselője tartózkodott.

A szavazás után az MTI azt írta: Az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára. 

A hírre elsötétült az MTA online helyesírás-ellenőrző oldala – szúrta ki a 444.hu. Azt is írják, hogy a nyelvtudományi intézet mellett a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjához tartozó Erőforrástérkép is tiltakozik a döntés ellen.

A Szegedi Tudományegyetem tanárai és professzorai közös nyilatkozatban álltak ki a Magyar Tudományos Akadémia átalakítását célzó törvénytervezet ellen, melyet Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter nyújtott be június 4-én.

A szavazás hírére az Akadémiai Dolgozók Fóruma tüntetést szervezett a budapesti Széchenyi térre, ahol fekete leplet húztak Széchenyi István szobrára.

Csak a rend kedvéért, íme azok, akik egyetértettek a kutatóintézeti hálózat átalakításával:

 

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kutatás kutató Magyar Tudományos Akadémia MTA