Hirdetés
Túl a városon 2019. július 1. 12:01 Forrás: mti

Parlagfűmentesítési hét indult

Parlagfűmentesítési hetet hirdetett az Agrárminisztérium július 1-7 között, az akció célja a lakossági szemléletformálás, a közös érdek népszerűsítése - közölte az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-vel.
Hirdetés

A közleményben hangsúlyozzák, a parlagfű elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében a közfoglalkoztatási programban a Belügyminisztérium és az Agrárminisztérium koordinálja a védekezési tevékenységet.

Ismertetik, hogy a közfoglalkoztatás keretében önkormányzati területeken, valamint állami tulajdonban lévő területeken valósul meg a parlagfű-mentesítés. Az új típusú közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően a korábbi évekhez képest jelentősebb és az állampolgárok számára is kézzel foghatóbb eredményeket értek el.

A 2019-ben futó közfoglalkoztatási programok keretében 5 parlagfű-mentesítési kaszálási ütemterv készült június 3-7., július 1-5., július 29-augusztus 2., augusztus 26-30., szeptember 16-20. időpontokra - tájékoztatott az Agrárminisztérium.

A közleményben rámutatnak arra, hogy a hosszú távú eredmény érdekében továbbra is kiemelt hangsúlyt kell fektetni a szemléletformáló tevékenységekre, tájékoztató- és figyelemfelhívó kampányok szervezésére. Szeretnék egyre szélesebb körben megismertetni a parlagfű elleni védekezés jelentőségét és lehetőségeit.

A minisztérium arra hívja fel a földtulajdonosok és földhasználók figyelmét, hogy a parlagfű pollenszórásának és szaporodásának megakadályozása érdekében tartsák a területüket gyommentesen. Amennyiben nem tesznek eleget a jogszabályban meghatározott parlagfű-mentesítési kötelezettségnek, az illetékes hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet - írja az Agrármisztérium közleményében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Agrárminisztérium parlagfű