Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nem szólna valaki a szegedi fideszeseknek, hogy akciós a Cavinton? Már Ádám Attila sem emlékszik mindenre
Szegeden 2019. június 30. 19:23

Nem szólna valaki a szegedi fideszeseknek, hogy akciós a Cavinton? Már Ádám Attila sem emlékszik mindenre

A Bartha-korszak zavarosban halászásának egyik nagymestere állítja, soha nem akart szegedi Fidesz-elnök lenni. Pedig de. Sőt, annak is a professzora (volt akkoriban), hogyan kell a feleségével megvetetni olcsón egy ingatlant, amely aztán pillanatok alatt megdrágul köszönhetően annak, hogy a közelében hidat építettek.

Ügyvédhez méltatlanul együgyű védekezést adott elő a jobboldali lejárató blogon Ádám Attila. A Szegedmán, ahol már napi szinten támadnak minket, újságírókat és önkormányzati dolgozókat – nézzék el, hogy ezt a cikket nem linkelem – arról „ír” mások mellett, hogy

„a Fidesz szegedi elnöki posztját soha nem próbáltam megszerezni.”

Akkor most vegyük elő az Ádám Attilával és más fideszesekkel ellentétben soha nem felejtő internetet, és nézzük meg, mi jelent meg a HVG-n 2005. július 6-án, majdnem tizennégy évvel ezelőtt. A szegedi expolgármester ingatlanügye című dolgozatban, amelyet Rádi Antónia, és az azóta elhunyt Oláh Zoltán jegyez az alábbi is olvasható:

„A HVG értesülései szerint az ügylet gátat vethet az önkormányzat gazdasági ügyei kapcsán polgármestersége idején is sokat támadott Bartha (a 2002-es önkormányzati választásokon pártja Balogh Elemér jogászprofesszort indította a polgármesteri székért) újsütetű politikai álmainak: ő nem rejti ugyan véka alá, hogy a július közepi tisztújításon megyei pártelnök kíván lenni, fideszes berkekben azonban erre nem sok esélyt adnak. A városi tisztújításon már visszavonulót fújt a Bartha-csapat: a múlt heti szegedi csoportgyűlésen az expolgármester tolmácsolta, hogy az említett ügyvéd, Ádám Attila nem jelölteti magát városi elnöknek.”

De ha már itt vagyunk, elevenítsük föl ezt a sztorit úgy, hogy az együgyűek is megértsék! Mi is ez az ügylet?

Tizenhat éve, 2003 decemberében stikában elkezdtek építeni egy hidat Újszegeden. Nem, nem a harmadik hidat készítették elő, a Holt-Maros fölött készült az átkelő. Újra jöjjön szó szerint a HVG: „a városi önkormányzatnál is akadtak vezető beosztású hivatalnokok, akik még hetekkel később sem tudtak semmit a beruházásról, legalábbis erre utal, hogy a hírek hallatán a jegyzői irodából fotósokat küldtek ki, nézzenek már utána, örökítsék meg, mi készül ott. Holott a híd közpénzből, abból a keretből épült, amelyet a város a Holt-Maros környékének 1999 óta tartó, végéhez közeledő rehabilitációjára különített el.

Híd a Holt-Maroson. A Holt-Maros sétányon vagyunk a Derkovits fasor felőli oldalon. Ha nem hajtunk föl a hídra, hanem balra, a zsákutcába megyünk tovább, akkor nemsokára eljutunk a Derkovits fasor 32–36. számú ingatlanok hátuljához, lásd a lenti Google-térképen

A híd, a rehabilitáció, a közművesítés felértékelte az amúgy is frekventált környék ingatlanjait. Így nem jártak rosszul azok, akik 2000-ben szereztek meg három önkormányzati tulajdonú ingatlant a Derkovits fasorban. Egyikük, Novák Gyula, a tájrehabilitációt vezénylő önkormányzati cég, az SZVMF Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. vezérigazgatója. Telkéhez közel vásárolt közös ingatlant a kivitelező cég, a Szeviép Szerkezet és Vízépítő Rt. mélyépítési divízió főmérnöke, Mészáros István, illetve az adásvételi szerződéseket készítő, az önkormányzattal korábban több jogi ügyben is együttműködő szegedi Sulyok és Ádám Ügyvédi Iroda tagjának, Ádám Attila ügyvédnek a felesége, Kóczy Klára.”

Derkovits fasor 32–36., ahogy a Google látja föntről. A 32. a nagy zöld tetős ház, a számozás jobbra nő

Kicsivel később: „Derkovits fasor 32–36. szám alatti 2443 négyzetméternyi földterületet Kóczy Klára és Mészáros István vásárolta meg (11/25-öd-14/25-öd részben)” amelyért 14 millió 658 ezer forintot fizettek. A szerződést 2000. február végén írta alá, Kóczy és Mészáros. „A Kóczy–Mészáros-féle ingatlanon az új tulajdonosok építkeztek, a telken két családi ház áll.”

Derkovits fasor 34. Ezt a telket vette meg okosba Kózcy Klára – ha fideszül írnánk, Ádám Attiláné. Itt lakik az Ádám család és itt lehet a Normakontroll Kft. székhelye, esetleg telephelye is, legalábbis a kapun van ilyen névtábla is

A 2005-ös cikk végén a szerzők megjegyzik,

„a Holt-Maros-parti telekárakat alaposan felsrófolhatja, ha átadják a már majdnem kész hidat. (...) A híd tervezett építéséről a környékbeliek sem tudtak, csak azt látták, hogy 2003 decemberében – már az új, baloldali városvezetés idején –, még rendkívüli hidegben, felállított lámpák fényénél, sötétedés után is folyt a munka. Az önkormányzat vezetőinek – így Bartha expolgármesternek – a változásokat már a telekeladások előtt hivatalból ismerniük kellett, minthogy a terveket az önkormányzat rendelte meg, a térség rehabilitációja pedig évekkel korábban megkezdődött. A Holt-Marosig nyúló három önkormányzati telket a rehabilitáció és a híd felépítése után a korábbinál sokkal drágábban lehet értékesíteni. Kóczyék telkével átellenben most eladó (akkor, ne rohanjanak érdeklődni – a szerk.) egy 600 négyzetméteres telek 21 millió forintos irányáron, azaz négyzetméterenként hatszor annyiért, mint amennyibe a szemfüles befektetőknek a maguké került öt évvel ezelőtt.”

Így nem megy az emlékezés a szegedi Fideszben és annak környékén.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ádám Attila Fidesz Holt-Maros Újszeged