Hirdetés
Túl a városon 2019. június 30. 13:14

Minden hatodik fiatal se nem tanul, se nem dolgozik Magyarországon

Könnyen feloldja a munkaerőhiány és a fiatalok kilátástalanság-érzete közötti ellentmondást egy fontos adat Magyarországon: a 20 és 34 év közötti korosztály egy része ugyanis nem dolgozik, és iskolába sem jár – derül ki az Eurostat adataiból.

Gyakran olvashatunk munkaerőhiányról, 3-4 százalékos munkanélküliségről szóló hírekről, de párhuzamosan arról is, hogy a fiatalok fele nem Magyarországon képzeli el a jövőjét, ami hátborzongató adat.

Egy országban persze nemcsak a munka miatt él az ember, de

a fiatalok 17 százaléka – 340 ezer ember – a NEET-kategóriába tartozik (Neither in Employment nor in Education and Training, magyarul munkája sincs és oktatásban vagy gyakorlati képzésben sem részesül), ami nagyban hozzájárulhat a kilátástalanság-érzet kialakulásához.

Egyben segít valamelyest megmagyarázni, hogy miért születik kevés gyermek a kormányzati erőfeszítések ellenére.

A magyarországi 17 százalékos adat egyébként nem kiugró Európában, de még az Európai Unióban sem. Az EU-s átlag 16,5 százalék, miközben Olaszországban a legrosszabb a helyzet, ott a 20 és 34 éves korosztály 28,9 százaléka teng-leng a társadalomban.

Az adatot azért sem lehet csak a gyermekvállalásra fogni, mert tavaly a 20-34 éves magyar férfiak 7,8 százaléka, míg a magyar nők 26,6 százaléka tartozott a NEET-csoportba. Tehát kétszer annyi fiatal férfi munkanélküli és nem is tanul, mint amekkora az átalgos munkanélküliség Magyarországon.

Az Európai Unióban, Svédországban a legjobb a helyzet, ott 8 százalék, Hollandiában 8,4, Ausztriában 10,6, Dániában 10,9 százalék az arány. Szlovénia 11,1-gyel, Németország 11,4-gyel, Portugália 11,9-cel még a jobbak között van. Egészen elviselhető a helyzet a litvánoknál, ahol 12,7 százalék, a finneknél, ott 13,1 százalék és a briteknél, valamint az észteknél ahol egyaránt 13,6 százalék. A magyar 17 százalékos adat a középmezőny végén van Franciaországgal (17 százalék), és Lengyelországgal (16,4 százalék). Olaszország mellett gyengébb adatokat mértek Spanyolországban (19,6 százalék), Horvátországban (18,5 százalék), Szlovákiában (20 százalék), Romániában (20,6 százalék), Bulgáriában (20,9 százalék) és Görögországban (26,8 százalék).

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: eurostat képzés munkaerőpiac munkanélküliség oktatás Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés