Hirdetés
Szegeden 2019. június 29. 12:41 Forrás: Szegedi Tükör

A NER jelszava: utánunk a vízözön!

Noé – Isten parancsára – anno a nagy árvíz elől családjával és a Földön élő állatok egy-egy párjával a maga építette bárkába menekült, így vészelte át a nagy özönvizet. A negyven napig szakadó eső okozta veszélyt – ma már mondhatjuk – jól sikerült Noééknak átvészelniük, hiszen azóta mindenki, a ma is élők nap mint nap tapasztalhatták, tapasztalhatják a végeredményt.

Az már az emberi civilizáció bűne, hogy sok-sok év múltával egyes állatfajok örökre kipusztultak Földünkről, a ma is élő emberek sokaságának bánatára. De az emberek elítélendő habitusai sok más egyéb kárt is okoztak a világon!

Tetszik-e vagy sem, napjainkban nagyobb veszély is leselkedik nemzetünkre. Az Orbán-rezsim lemondott a magyar társadalom többségéről, közöttük különösen a legszegényebbekről. Nem másért, mint hogy egy igen szűk csoport jólétét és túlélését biztosítsa. Már csak ezért is elkerülhetetlen az autoriter populista rendszerrel való mielőbbi szakítsunk – kezdi írását a Népszavában Antal Attila.

Leleményes ez az orbáni rendszer, mert például általa, a multinacionális nagytőkésekkel (és a kreált milliárdosokkal) karöltve kiépített helyzet a kizsákmányoltak újabb átverését, országunk újrafeudalizálását eredményezi. Mellette pedig tovább zajlik a migráció szajkózása, a gyűlöletkeltés további fokozása. Miközben azt szeretnék elhitetni a néppel (és sokan el is hiszik, sajnos!) hogy nemzetszeretők és nemzetvédők egyaránt. (Lépten-nyomon a nemzetről papolnak, pedig azt mondja egy okos ember [Vekerdy Tamás pszichológus]: „Van, aki hitét és nemzetét a száján hordja, és van, aki a szívében. Az előbbinek sohase higgy!”) Közben meg eladja a rezsim az ország népét („rabszolgatörvény”), annak nagyobb részét. E felfogások mindegyikét jól szolgálja a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) is. Ugyanakkor a jobboldali autokraták azon túl, hogy sokszor túlkiabálják a nép, a nemzet „szeretetét”, az irántuk való „hűséget”, nem tesznek egyebet, mint csupán simulékonyabb együttműködésre törekednek az új kapitalista rendszer globális erejével (oligarchiák, multinacionális cégek és az általuk stafírozott párttársak).

Jelképesen a NER is elkezdte építeni a menekülésre szolgáló saját bárkáját. Csakhogy Orbán nem Noé, hanem egy hazug politikus: nem Isten kiválasztottja, csak egy sértődött önjelölt a keresztények mezsgyéjén. Kegyetlen, és célja egy pillanatig sem életek mentése, hanem a felé végletekig jóhiszemű, szűkebb közösség megvédése egy globális bukástól. Az ehhez szükséges financiális alapot egyrészt az új rendszer csúcsszereplői biztosítják, másrészt az Európai Unió támogatásaiból ellopott rész. (Épp a napokban láttam a tv-ben, hogy a német parlamentben szóvá tették: Orbán a támogatásként kapott eurókból finanszírozza és építi politikai sikereit.) Holott ezzel a nemzetállami demokráciát, a társadalmi és a gazdasági rendszert veszélyezteti. Nem kevésbé országunk fedhetetlenségét. De hát ilyen az, aki számára csak az a fontos, hogy saját maga és elitje túlélését biztosítsa.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Orbán bárkájára kevesen fognak felférni, még a vele egy húron pendülők közül is. Ebben az álszentek által dirigált országban mindenki arra van kárhoztatva, hogy akarata ellenére is asszisztáljon az orbáni elit túléléséhez, vagy megnézheti magát az, aki a vezér ellen mer szólni.

Az orbáni NER bárkaépítése okozta lázas munka kezdi felélni a magyarok már alig létező erőforrásait, nem kevésbé egészségét, tudását, idegeit stb. A jövőt kerülő perspektíva miatt pedig fokozódik a kilátástalanság. A legszegényebbeket – a NER üldözöttjeit és mindazokat, akiket ebben a rendszerben nem képesek boldogulni – bizony semmi sem illeti meg. Mert úgy tesz a hatalom is, mint az „egyszeri” miniszter, aki azt vallotta (és vallja), hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér.

Summa summarum, az Orbán-kormány nem válogat a politikai retorziókat illetően: listáik, az ország léte centralizáción „nyugszik”, permanens gyűlöletkampány folyik, meghurcolják az embereket és így tovább. Egyúttal tovább növelik a polgárok kiszolgáltatottságát, felszámolva a jogállamiságot is.

Ezért a harminc éve történt többé-kevésbé konszenzuson nyugvó rendszerváltás nem volt más, mint hogy ne változzon semmi sem, minden maradjon úgy, mint a változás előtt volt (még az sem nagy baj, ha rosszabb alapokkal).

Azóta már kiderült, hogy az orbáni rezsim a társadalom ellen fordult. Jelszavuk: utánunk a vízözön!

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: NER olvasói levél Szegedi Tükör