Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • „Eszményképünk lehetett csak régen, ami most megvalósult a felújított Kolozsvári téren” – Ari néni jó példával járt elől, mindig együtt sportolt a gyerekekkel
Szegeden 2019. június 29. 12:02 Forrás: Szegedi Tükör

„Eszményképünk lehetett csak régen, ami most megvalósult a felújított Kolozsvári téren” – Ari néni jó példával járt elől, mindig együtt sportolt a gyerekekkel

Szakmailag nagyon stabilan helytállt, különben régen osztályidegenként még testnevelő tanárként sem dolgozhatott volna – mondta harminchárom év tanári és két évtizedes edzői munkájáról a Szegedi Tükörnek Markovics Endréné Wöller Aranka.

Hirdetés

– Az iskolaavatón hatvan évvel ezelőtt szeptember 1-jén ott álltam a kopott Kolozsvári tér füvén, amelyet most felújítottak. Huszonhat évesen egyévnyi tótkomlósi, háromévnyi szőregi és petőfitelepi tanítás után akkor kerültem olyan tornatermes iskolába, mint előtte sehol. Addig az évszaknak megfelelően a libalegelőkön vagy bent, a tantermekben tornáztunk – emlékezett Markovics Endréné Wöller Aranka.

Ari néni 1952–55-ben végezte el a szegedi tanárképzőt, a testnevelés akkor lett egyszakos, mert óriási tanárhiánnyal küzdött az oktatás. A háborúban ugyanis odavesztek a férfi tanárok, nők előtte alig léptek erre a pályára. A gyorstalpaló után bekerülők pedig sorra véreztek el hiányos műveltségük miatt. Politikai nyomás is súlyosbította a helyzetet: Rákosi kiadta a jelszót, testnevelésben is csatlakozni kell a szovjet mintára épülő Munkára Harcra Kész mozgalomhoz. Ari néni a Tömörkény-gimnázium igazgatójának köszönheti, hogy osztályidegenként beprotezsálta a főiskolára, amikor onnan művelt embereket kértek. Máshová fel sem vették volna. Hátúszó- és korláton tornászbajnokként diplomázott.

– Kereskedő apám korábban szintén sportolt, leventeként távolugró bajnok volt, a sportra nevelt, hároméves koromtól úsztam, korcsolyáztam. Bátorságra és kiállásra biztatott, ami nem volt egyszerű, szakmailag kellett stabilan helytállni, különben nem maradhattam volna a pályán – tette hozzá.

Élek még, ez a csoda, és hogy a koromhoz képest agyilag és fizikailag rendben vagyok – mondja derűsen a 86 éves Markovics Endréné Ari néni (fotók: Iványi Aurél)

Ari néni, noha szebb tornateremről nem is álmodhatott, az udvart telente felöntötte, és azon tanította korcsolyázni a móravárosi gyerekeket. Később a műkorcsolya és jégtánc sportban is dolgozott előkészítő edzőként. A Kolozsvári téren szánkóztak, nyáron pedig úszni vitte a tanítványait az uszodába. Mindig együtt sportolt velük, hogy példát mutasson.

– Háromszázötven gyerekkel, vagyis minden évfolyamon két párhuzamos, vegyes osztállyal indult a Kolozsvári téri iskola, és huszonvalahány tanárral. Kovács Alajos jött igazgatónak, Csala Mihályné helyettesnek. Csaláné javaslatára vette fel az intézmény Gagarin nevét 1962–63-ban. A kétszintes, dobozszerű épület kiemelkedett a szomszédos szegényes, romos házak közül. A környék proletárjainak gyerekeit iskolázták be hozzánk. Ebben a szedett-vedett áradatban azonban őserő rejlett, és jó körülmények közé bekerülve tőlem megkapták a löketeket, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. Kulturált és sportos lett a felújított Kolozsvári tér, aminek örülök, hiszen a hatvanas években csak eszményképként álmodhattunk ilyenről.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kolozsvári tér Szegedi Tükör Móraváros
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés