Túl a városon 2019. június 27. 12:41

Pénteken drágulnak az üzemanyagok, Trump is az okok között

Már a szerdai drágulás után, de még aznap bejelentették, hogy pénteken is nő az üzemanyagok ára. A szakértők szerint Donald Trump politikája sem segít alacsonyan tartani az üzemanyag árát

Hirdetés
Hirdetés

A szerdai emelést követően a Mol pénteken

újabb 2 forinttal emeli a benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát. A változást követően a benzin literenkénti átlagára 380 forintra, a gázolajé 393 forintra emelkedik.

Szerdán a 95-ös benzin ára 3 forinttal, a gázolajé 5 forinttal nőtt.   

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Eddig a szokásos hír, de nézzünk a dolgok mögé.

Mivel az USA hónapok óta csúcsra járatja a kőolajtermelést, minden szakértő azt mondja, hogy hosszabb távon alacsonyabb üzemanyagárakkal számolhatunk. Csakhogy ez akkor lenne igaz, ha május óta nem tartana az amerikai-iráni válság.

Ennek mérföldköve az a májusi momentum, amikor Donald Trump felmondta az Iránnal korábban megkötött atomegyezményt. A feszültség azóta is fokozódik, a két ország üzenget egymásnak, az olajpiac pedig ezt „árazza be”, ezért nem lett olcsóbb az üzemanyag.

Illetve fontos tényező, hogy az USA több szankciót is bevezetett Iránnal szemben, ami a napi 15 millió hordó helyett csak 4-5-öt tud exportálni. Ez a mennyiség jelentős, a kevesebb olaj miatt szintén emelkednek az árak a nemzetközi piacokon.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: benzinár Donald Trump gázolaj Irán üzemanyagár válság