Hirdetés
Szegeden 2019. június 27. 10:12

Szegedi kutatással lehet olcsóbb a geotermikus rendszerek kiépítése

Geotermikus rendszerek gazdaságosabb létesítését és hatékonyabb üzemeltetését szolgáló megoldásokat dolgozott ki az ilyen kutak fúrásával foglalkozó Hansa-Kontakt Inv. Kft. és a termál rendszereket üzemeltető Geotermikus Szolgáltató Kft.

A 2016 októbere óta zajló, mintegy 1,7 milliárd forintos összköltségvetésű kutatás-fejlesztési projekt során olyan problémákra kerestek innovatív megoldásokat, mint a termálvíz porózus kőzetekbe történő visszasajtolásának nehézségei vagy a rendszerek üzemeltetését jelentősen nehezítő és drágító vízkövesedés és korrózió.

A 980 millió forintos uniós támogatású projektben a cégek szakemberei a Szegedi Tudományegyetem kutatóival együttműködve a geotermikus fúrási iparágban teljesen újszerű, a termálvíz visszasajtolásának hatékonyságát növelő ferdítéses kútkiképzési-technológiát dolgoztak ki, és kifejlesztették a kivitelezéshez szükséges speciális szerszámok prototípusait is.

Létrehoztak egy termelő és egy visszasajtoló kútból álló kísérleti kút-tesztrendszert. A tesztkutak fúrása során részletes ásványtani, geokémiai és kőzettani elemzéseket végeztek, melyekkel pontosították a termálvízről és a visszasajtolása szempontjából kulcsfontosságú mélységi rezervoárkőzetekről rendelkezésre álló információkat. A szakemberek hidrogeológiai modellezést és a kutak egymásra hatását vizsgáló méréseket végeztek, ami segít eldönteni, hogy sűrűn telepített környezetben hol érdemes ilyen rendszereket létesíteni.

Az újszegedi termálrendszerbe geokémiai megfigyelőrendszert telepítettek, amely segítségével kidolgozták az üzemeltetése során legnagyobb nehézségeket okozó vízkőképződés, illetve -kiválás megelőzésének és kezelésének lehető legjobb technológiáját.

A kutatás-fejlesztési projekt eredményeként gazdaságosabbá és kockázatmentesebbé válik a geotermikus rendszerek kiépítése és üzemeltetése, ami elősegíti a megújuló, ezáltal környezetkímélő geotermikus energia hazai használatának minél szélesebb körű elterjedését.

A Geotermikus Szolgáltató Kft. 2012 áprilisában alakult dél-alföldi, elsősorban szegedi geotermikus hőenergia-termelési projektek, beruházások tervezésére, kivitelezésére és működtetésére. A cég első két, uniós támogatással megvalósuló projektje – egy Szeged belvárosi és egy újszegedi geotermikus kaszkádrendszer kiépítése – 2013 márciusában indult el, és 2014 augusztusát követően vált üzemképessé.

A Hansa-Kontakt Inv. Kft.-t 2007. október 1-jén alapították, a társaság fő tevékenysége a logisztikai szolgáltatás és raktározás. A Kft. 2012-ben indította el geotermikus kutak fúrásával foglalkozó divízióját.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: geotermikus energia