Hirdetés
Túl a városon 2019. június 26. 17:04 Forrás: MTI

Több millió feldolgozóipari álláshely szűnhet meg, jönnek a robotok

Akár 20 millió hagyományos feldolgozóipari állás is eltűnhet a jövőben a robottechnológia miatt – írja az Oxford Ecomomics. Ez az ára annak, hogy a robotika elterjedésével növekszik a hazai össztermék értéke a világban.

A teljes német gazdaság teljesítményének értékével nőhet a világ teljes hazai összterméke a robottechnológia terjedése miatt – írja az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház. 

Az Oxford Ecomomics az általa kifejlesztett modellszámítási módszer – Global Economic Model (GEM) – alapján alacsony és magas ütemű terjedési forgatókönyveket állított össze. A magas terjedési ütemmel számoló előrejelzési változat – amely a robottechnológiának az alapeseti előrejelzésénél 30 százalékkal nagyobb terjedési ütemével számol – azt valószínűsíti, hogy

a robotok térhódítása a globális gyáripari szektorban 2030-ig 4900 milliárd dollárral emeli a globális GDP-értéket, és a vizsgált időtávlat végére önmagában 5,3 százalékot ad hozzá a világgazdaság bruttó kibocsátásához.

Az Oxford Economics elemzése szerint ez egyenlő lenne azzal, mintha a világgazdaságban megjelenne egy olyan gazdaság, amelynek nagyobb a teljesítménye, mint a német gazdaságé.

A ház ugyanakkor megállapítja azt is, hogy minden egyes új ipari robot beállítása a termelésbe átlagosan 1,6 feldolgozóipari alkalmazott munkáját teszi feleslegessé.

Az elemzés szerint 2000 óta máris 1,7 millió gyáripari állás szűnt meg a világgazdaságban a robottechnológia terjedése miatt. Európában 400 ezer, az amerikai gazdaságban 260 ezer, Kínában 550 ezer feldolgozóipari alkalmazott munkáját vették át robotok az elmúlt évtizedben.

Az Oxford Economics számítási módszere alapján azonban a robottechnológia jelenlegi terjedési sebessége azt jelenti, hogy a következő évtizedben már 20 millió gyáripari állás szűnhet meg az ipari termelés robotizálása miatt.

Ennek alapján a globális feldolgozóipari munkaerő-állomány 2030-ra várhatóan 8,5 százalékkal csökken. Ráadásul a robotok terjedése nemcsak a feldolgozóiparban, hanem a szolgáltatási szektorban is várhatóan rohamos üteművé válik.

Az Oxford Economics adatai szerint az amerikai kiskereskedelmi szektorban jelenleg 16 millióan dolgoznak a robotizálás hatásainak kitett munkakörökben, például pénztárosként, eladóként vagy leltárosként. A robottechnológia terjedése jelentette növekedési többlet azonban legalább ilyen ütemben teremt állásokat a világgazdaság minden egyéb szektorában.

Az Oxford Ecomomics számításai szerint a robotállomány 1 százalékos növekedése a termelékenység 0,1 százalékos javulását eredményezi az egy alkalmazottra számított kibocsátási érték alapján mérve.  Ez önmagában érdemi növekedési hajtóerőt jelent, több millió új munkahely létrejöttét valószínűsítve - áll az elemzőcég szerdai tanulmányában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság