Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. június 26. 16:36

Ujhelyi kezdeményezte a magyar korrupciós jelentés nyilvánosságra hozatalát

A szocialisták szegedi EP-képviselője szerdán azt kérte az Európa Tanácstól, hogy mutassák be a Magyarországról készült korrupciós jelentést, ha már a kormány erre nem hajlandó.

Hirdetés

A szocialista európai parlamenti képviselő arról számolt be, hogy levelet küldött a szervezet korrupcióellenes testületét (GRECO) vezető Marin Mrcelának, s ebben

azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a magyarországi korrupcióról szóló vizsgálati jelentést vagy legalább biztosítsanak számára betekintést a dokumentumba.

Hangsúlyozta: a magyar embereknek joguk van megismerni a hazájuk állapotáról készült vizsgálati anyagot.

"Mint ismert, az Orbán Viktor vezette kormány ebben az évben is megakadályozta, hogy a GRECO elérhetővé tegye a Magyarországot érintő éves korrupciós jelentését. A Fidesz nem először tiltja meg, hogy az objektív tények alapján vizsgálódó szakértői szervezet publikálja az Orbán-kormány maffiaszerű működése miatt hazánkra nézve nyilvánvalóan szégyenteljes vizsgálati eredményét"

– írta közleményében Ujhelyi.

A kormány tavalyhoz hasonlóan idén is blokkolja az Európai Tanács korrupciós helyzetet vizsgáló jelentését, a kabinet nem járult hozzá a Magyarországról szóló részletek kiadásához. 

Erre a kormánynak lehetősége van, mert a GRECO saját szabályai között ott van, hogy a jelentést az adott ország letilthatja. Más kérdés, hogy ez általában a kormányok és nem a választópolgárok érdeke.

Sokatmondó, hogy a GRECO által készített jelentést Magyarországon kívül mindössze egy ország kormánya blokkolta: Fehéroroszországé.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság Európai Unió korrupció Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés