Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Nagyot szólhat Molière Újszegeden: Kulka, Bodrogi és Csákányi Eszter már próbálják a Don Juant
Művház 2019. június 26. 10:04

Nagyot szólhat Molière Újszegeden: Kulka, Bodrogi és Csákányi Eszter már próbálják a Don Juant

A szabadtéri játékok teljesen megújult újszegedi színpadán mutatják be július 19-én Molière Don Juan című komédiáját. Az alkotók már megtartották az első olvasópróbát. A darabban olyan színészek játszanak, mint Jakab Tamás, Csákányi Eszter, Bodrogi Gyula, Zsótér Sándor és Kulka János.

Egy hónap sincs már hátra a szabadtéri játékok megújult, újszegedi színpadát megnyitó Don Juan bemutatójáig. A hét elején a művészek már el is kezdték a munkát O. Horváth Sári és Herczeg T. Tamás rendezők vezetésével.

– Mindig nagyon izgalmas, amikor sok helyről, sokféle színész érkezik és válik egy társulattá. Csodálatos élmény volt például hallgatni, ahogy Jakab Tamás olvasta Don Juant, Bodrogi Gyulát, aki az apa szerepében nem bírta ki, hogy ne csillogtassa meg fantasztikus ritmusérzékét, vagy azt, hogy Csákányi Eszter miként fogalmazott. Kulka János által megformált karakter, a megölt parancsnok egyszerre mitikus és emberi, miként Zsótér Sándor koldusa is – mondta az első olvasópróbát követően a rendező, Herczeg T. Tamás.

Kulka János karaktere egyszerre mitikus és emberi

A sokszínű művészgárdában a Molière-sorozat korábbi szereplőivel is találkozhatnak majd a nézők: Sorbán Csaba a mű másik főszerepét, Sganarelle-t játssza, Kancsár Józsefet és Balog Józsefet pedig dupla szerepben láthatjuk. Don Juan embereit Geréb Ágnes, Odorics Ferenc és Andóczi-B. József alakítják.

Az újszegedi színpadon debütáló darabnak nemcsak a szereplőgárdája lesz különleges, hanem meglepetéseket rejt a látványvilága is, amelyet Bianca Imelda Jeremias tervezett.

– Hatalmas, szinte opera-jellegű díszlettel fogunk dolgozni, hat méter magas falakkal, ledekkel, ami több meglepetést is rejt majd – árulta el O. Horváth Sári dramaturg-rendező. – A jelmezekkel kapcsolatban típusokból indultunk ki: egy típusba sorolható például Don Juan és az édesapja, ez a színvilágban is meg fog jelenni. Egészen más világot jelent a Parancsnok karaktere, vagy például a parasztlányok, akiket Farkas Andrea és Sebők Maya formálnak meg – ehhez a hármas egységhez alkalmazkodik a többi jelmez is. Ebben is készülünk meglepetéssel: az egyik korábbi produkciónkból is fel fog tűnni egy kosztüm.

Sorbán Csaba a mű másik főszerepét, Sganarelle-t játssza

Az olvasópróbákat követően júliusban már birtokba veheti az újszegedi színpadot a Don Juan csapata.
A jó hangulatban induló próbaidőszakot pedig megkoronázza, hogy három estén, július 19-én, 20-án és 21-én láthatja a közönség a Molière-komédiát a szabadtéri megújult játszóhelyén.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Moliére Szegedi Szabadtéri Játékok Újszegedi Szabadtéri Színpad