Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. június 26. 09:43

Szegedi kutatók a napfény segítségével tisztítanák meg a szennyezett vizeket

Nanotechnológiás víztisztító berendezést terveznek a szegedi egyetem kutatói. Munkájuk nyomán a jövőben milliók juthatnak tiszta vízhez szerte a világon.

Hirdetés

Korszerű anyagtudományi, nanotechnológiai fejlesztéseikkel vízkezelési és víztisztítási feladatok megoldásához járulnak hozzá a Szegedi Tudományegyetem kémiai tanszékeinek kutatói, az indiai Amity Egyetem alkalmazott anyagtudományi kutatócsoportjával, valamint hazai partnerekkel közösen.

– A hazánkban gyakran gondot okozó gyógy- és növényvédő szer maradványok, illetve a partner országban problémát jelentő textilipari szennyvizek szennyező anyagainak hatékony lebontására egyaránt alkalmas, félüzemi méretben gazdaságosan működtethető készüléket tervezünk – árulta el Hernádi Klára, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi tanára, az MTA SZAB Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság elnöke.

A zöld technológiával előállítható, nagy hatékonyságú, a látható fény energiájával működő, hosszú élettartamú fotokatalizátor-család már a napfény jelentős hányadát hasznosítja, ezáltal képes a szerves anyagokat a vízben ártalmatlanítani, vagy felületkezelt helyeken biológiailag fertőtleníteni.

A három évre tervezett, több mint 55 millió forint támogatást elnyert, november végéig tartó projekt lehetőséget biztosít arra, hogy a fejleszteni kívánt komplex víztisztító berendezés ipari alkalmazhatóságát, termékké fejlesztésének lehetőségét megvizsgálják.

A prototípus kifejlesztése nemcsak a projekt lezárását jelentené, hanem épp a kezdete lehetne a további fejlesztéseknek, ami egy korszerű, jövőbe mutató technológián alapuló készülék létrehozását jelentené, ami alkalmas lenne a mezőgazdaságban, az élelmiszer- és a textiliparban keletkező, a szennyvizekbe, majd az édesvizekbe jutó különféle káros szerves szennyező anyagok hatékony lebontására.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ivóvíz kutatás-fejlesztés Szegedi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés