Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. június 25. 19:39

Vonat indult... Oda...

Hetvenöt éve, június 25-én Szeged-Rókusról elindult egy borzalmas tehervonat. Emberek utaztak rajta állatokként, csak azért, mert zsidók voltak. Nem történhet meg még csak hasonló sem, soha többet!

Hirdetés

„A szegedi Zsidó Tanács által kimutatott, zsidónak minősített 3827 főből 3095 személyt szállítottak gyűjtőtáborba. A szegedi gettóba egyébként a városból és a környező településekről 8617 főt koncentráltak, majd elindultak 1944 júliusában a vonatok, az első Auschwitzba, a második és harmadik az ausztriai Strasshofon keresztül munkatáborokba. A téglagyár területén felállított gettó kiürült, megtörtént Szeged városának zsidómentesítése. A felszabadulás után a deportáltak alig egyharmada tért vissza. Szeged városa a második világháborúban 5452 főt vesztett, közülük a zsidóságot 612 fő munkaszolgálatos hősi halott és 2091 holokauszt áldozat képviselte. Az 1941-es 4161 fős népszámlálási lélekszámhoz képest a szegedi zsidóság számára ez tragikus veszteség.”

Ez a megrázó összefoglaló a Szegedi Zsidó Hitközség holnapján olvasható. Ezen a napon, 1944. június 25-én indult el a szegedi és szeged környéki zsidókat Auschwitzba szállító szerelvény. Tíz nappal korábban kellett elhagyniuk a szegedi gettót, és kellett az akkor a város szélének számító mai Cserzy Mihály utcai téglagyárba, illetve a konzervgyár mögötti gyűjtőtáborokba menniük. Június 25-én fejenként elvileg öt napi élelemmel indultak el a rókusi vasútállomásra.

És onnan a halálba.

Megdöbbentő mennyiség. Cipők a szegedi zsinagógában (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm T 534)

Soha nem történhet meg többet az, ami hetvenöt éve megtörtént.

Egy éve a Szegedi Tükör részletes emlékírást közölt a deportálásról. Szabó C. Szilárd akkori összeállítását itt olvashatják.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: évforduló holokauszt II. világháború Rókus Szegedi Zsidó Hitközség zsidó zsidóság
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés