Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Budapesten már készül az idei szabadtéri legnagyobb dobása: megkezdték visszagombolyítani a Titanic tragédiáját
Művház 2019. június 25. 11:28

Budapesten már készül az idei szabadtéri legnagyobb dobása: megkezdték visszagombolyítani a Titanic tragédiáját

Képgaléria
Hatalmas lelkesedéssel indult a Titanic musical első próbája Somogyi Szilárd rendező vezetésével Budapesten. A Broadway-sikert is aratott darab augusztus 9-én debütál a Dóm téren.

A nagyszabású produkciót összesen hat estén láthatja a közönség a Dóm téren: augusztus 9-én, 10-én, 11-én, 16-án, 17-én és 18-án.

A világhírű tragikus történet olyan formában kerül a Szegedi Szabadtéri Játékokon színpadára, amit még sehol a világban nem láthattak, főbb szerepekben Veréb Tamással, Vágó Zsuzsival, György-Rózsa Sándorral, Szolnoki Tiborral, Détár Enikővel, Sándor Péterrel és Kerényi Miklós Mátéval.

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei musical-ősbemutatójára készülnek: elkezdődtek a Titanic budapesti olvasópróbái. A rendező, Somogyi Szilárd máris számos izgalmas részletet elárult a produkcióról, amely az idei évad legnagyobb szabású Dóm téri bemutatója lesz augusztus elején.

– A Titanic musicalt ugyanabban az évben mutatták be, mint a filmet – árulta el a rendező. – Azonban sok köztük a különbség, például egészen más a központi szerelmi szál: Vágó Zsuzsi és Veréb Tamás karakterei és a köztük szövődő szerelem is egészen más, mint amit korábban ismertünk.

A Dóm térre készülő hazai ősbemutató számos érdekességet tartogat.

– Cselényi Nóra jelmeztervezővel igyekeztünk olyan visszaadni a korhangulatot, nemes anyagokat használva, de egy kicsit modernizált vonalvezetéssel – mondta el Somogyi Szilárd. – A jelmezek közül a szürrealitást egyedül a Végzet táncosai képviselik: ők sodorják a Titanicot a végzete felé, és élet-halál kérdésekben döntenek, a Sors istennőit idézve.

A különleges koreográfiákért Barta Viktória felel, a legendás hajót pedig Khell Csörsz varázsolja a színpadra. A díszlettervezőt és a rendezőt nemcsak az ikonikus részletek, mint például a hajóorr, a tat, a pazar lépcsősor és a parancsnoki híd inspirálta.

– A tengerfenéken heverő roncsokról készült felvételek is nagy hatást gyakoroltak ránk – mesélte a rendező. – Ezeknek a felidézése azt az érzetet kelti, mintha már az induláskor kódolva lenne a Titanic végzete, mi pedig csak visszagombolyítottuk volna a sors fonalát.

A musical izgalmas zenéjében folyamatosan érezhető ez a feszültség, de számos komikus jelenetet is láthat majd a közönség: ezeknek nagy részét a fiatal szerelmesek évődései mellett egy komikus házaspár, Détár Enikő és Kiss Zoltán civódásai jelentik. A hajó „ügyeletes mókamesterét” pedig Kerényi Miklós Máté alakítja.

Hangsúlyos a musicalben sok olyan mozzanat, amely a hajó és utasainak sorsát megpecsételi: a tulajdonos, Szolnoki Tibor és a tervező, György-Rózsa Sándor karakterei között kibontakozó ellentét, vagy a kapitány, Ottlik Ádám döntései. Olyan, mintha Sándor Péter, vagyis Barrett, a fűtő nem látná egyedül elsüllyeszthetetlennek az óceánjárót.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dóm tér musical próba Szegedi Szabadtéri Játékok Titanic