Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. június 24. 16:24 Forrás: Szegedi Tükör

A tudás mindig megújul, akár a természet

Tihanyi Klára hatszor volt osztályfőnök és egy ideig igazgatóhelyettesként is dolgozott a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnáziumban, ahol 1981-től tanított. Tavaly szeptemberben vonult nyugdíjba. Szeged városa pedagóguséletmű-díjjal jutalmazta.

Hirdetés

A kiskőrösi születésű Tihanyi Klára már kisgyermek korában szívesen játszott iskolásat, ő volt a tanár néni, a babái pedig a tanulók. Szerette a természettudományokat, matematika–fizika szakos tanári diplomát szerzett, így valóra válthatta élete nagy álmát: pedagógus lett.

– Nagyon szép pillanatokat éltem meg a családom, a barátaim, a kollégáim és a tanítványaim körében. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen egész életemben azt a munkát végeztem, amit szeretek – vallja a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium tavaly nyugállományba vonult tanára.

Tihanyi Klára 1981-től tanított a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnáziumban (fotó: Szabó Luca)

Ars poétikájának megfogalmazásához egy híres klasszika-filológus professzor, Ritoók Zsigmond mondását hívta segítségül: „Nagyon kell szeretni azt, amit tanítunk, s azt, akit tanítunk. A többi már jön magától.” Negyven évig tanított ennek szellemében, és most egy igen gazdag szakmai pályát zárt le. Persze rengeteg terve van, hiszen szeretne jól megtanulni angolul, sakkórákat vesz, hogy partikat játszhasson hatéves unokájával, és az informatika világában is próbálja jobban kiismerni magát.

– Nagy megtiszteltetés, hogy Szeged városa pedagóguséletmű-díjjal tüntet ki – mondta Tihanyi Klára, aki hosszan mesélt arról, miért szereti Szegedet. – A legfontosabb talán az a körülmény, hogy aki erdészeti iskolában tanította le az életét, az nagyon ragaszkodik a természethez, a nagy, zöld parkokhoz, a fákhoz, bokrokhoz, az itt élő állatokhoz. És mindez megtalálható Szegeden, ezért soha nem jutott eszembe másik városba költözni. Ráadásul Szeged Magyarország egyik tudományos fellegvára, ahol a tudás mindig megújul, akár a természet.

Szincsok György

Nyitóképünket Iványi Aurél készítette a 2019. június 21-i közgyűlésen, amikor Szeged városa elismerte Tihanyi Klára munkásságát.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: életműdíj pedagógus pedagógusnap Tihanyi Klára Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés