• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Rektori állásfoglalások: kik és kiket ajánlottak korábban Szeged polgármesterének?
Szegeden 2019. június 23. 13:07

Rektori állásfoglalások: kik és kiket ajánlottak korábban Szeged polgármesterének?

Vidám tippjáték vasárnapra: kit ajánlott Szeged polgármesterének a Délmagyarország címlapján és a Magyar Televízióban a szegedi egyetem rektora 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben, 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben?

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem független, fideszes gyógyító rektora a fideszes sajtóban ahol csak lehetett, ajánlotta már Szeged polgármesterének a független fideszes, milliárdos Nemesi Pált. Teszi ezt úgy, hogy közleményt jelentetett meg az alábbi szöveggel:

„A Szegedi Tudományegyetem nem politikai közösség, hanem oktatók, kutatók, orvosok, egészségügyi dolgozók és ezek munkáját segítő munkatársak közössége. A Szegedi Tudományegyetem továbbra is kiáll a hivatalos dokumentumaiban rögzített világnézeti és politikai semlegesség elve mellett.”

Ezt a fönti két mondatot, amelyet az egyetem adott ki valahogy nem tudja megérteni a rektor mellett dolgozó, havonta 700 ezret nullához közelítő munkával zsebre rakó Kobza Miklós és fideszes írnokai. Nem azzal van bajunk, hogy a rektor fideszes. Azzal van bajunk, hogy ezzel visszaél, magasról tesz az egyetemi semlegességre.

De mondunk egy másik, a jobboldalon talán könnyebben fölfogható példát, amivel át is vezetjük az olvasót a lenti tippjátékunkra. Semmi bajunk nincs azzal, hogy Áder János fideszes köztársasági elnök. Hányszor hallotta azt Áder Jánostól, „szerintem Orbán Viktor kitűnő miniszterelnök lenne újra, szerintem Tarlós István fantasztikus budapesti főpolgármester lenne ismét” – vagy bármi ehhez hasonlót? Ez a baj. Vannak olyan „beosztások”, amelyeknél nem mondjuk el, szerintünk ki rá az ideális. (Mellékszál: abba belegondolt már Rovó László, hogyan dolgozna együtt az egyetem közösen a várossal, ha Botka László folytathatja ősszel? Akkor hogyan áll majd hozzá ehhez az „egészhez”?)

Rovó László rektori ajánlása és az arra adott reakciók

Nemesi Pál független fideszes polgármesterjelöltet ajánlja Szegednek az egyetem független fideszes rektora
Fideszes propagandalap bejelentette a Fidesz civilnek álcázott polgármesterjelöltjét – a Délmagyar már egy propagandacikket se tud megírni?
Rovó rektor úgy védi a szegedi egyetem semlegességét, hogy közben nyíltan támogatja a Fidesz polgármesterjelöltjét
Szintlépés: Rovó László rektornak már a látszatra sem kell ügyelnie, szemrebbenés nélkül tolja a Fidesz-propagandát
Szeged.hu: Méltatlanul támad minket a rektor lakájmédiája
Lemondásra szólítja föl a fideszes gyógyító rektort a Momentum
Egyszerűen egy ügyről: Rovó László rektor politikai szerepvállalása
Tóth Péter is Rovó László lemondását szorgalmazza

És akkor jöjjön végre a játék! Egyszerűen csak szavaznia kell, megtippelni, melyik a jó válasz. A kérdések rendre: vajon a mindenkori rektor melyik polgármesterjelöltet ajánlotta a különböző választásokon? 1994-ben kezdünk, mert 1990-ben még a képviselő-testület választotta meg a polgármestert, 1994 óta választunk közvetlenül polgármestert.

Az integrált szegedi egyetem 2000-ben jött létre, előtte a JATE-nak és a SZOTE-nak is volt rektora. A József Attila Tudományegyetemnek 1994 és 1999 között Mészáros Rezső, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemnek 1991 és 1997 között Fráter Loránd, 1997 és 1999 között pedig Dobozy Attila volt a rektora.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: rektor Rovó László Szegedi Tudományegyetem SZTE