Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szent Iván éjjelén kiderült az elvesztett gyűrű titka, lidércek jártak Újszegeden és megnyílt a város tortája
Művház 2019. június 23. 11:35

Szent Iván éjjelén kiderült az elvesztett gyűrű titka, lidércek jártak Újszegeden és megnyílt a város tortája

Képriport
Az elveszett gyűrű rejtélyét is megoldhatták azok, akik az év legrövidebb éjszakáján a múzeumokat járták. A Klauzál téri interaktív tortában pedig akár újból fel is építhették a belvárost, aki pedig átsétált újszegedre, lidérceket is kergethetett a füvészkertben.

Hirdetés

Múzeum nélkül is jól sikerült az idei Múzeumok éjszakája Szegeden. Mármint „a” múzeum nélkül. A Móra Ferencről elnevezett kultúrpalotában ugyanis nemrégiben milliárdos felújítás kezdődött, így tárlatok helyett legfeljebb kőműveskalapácsot vagy vakolókanalakat mutathattak volna be.

Szerencsére, Szegednek több kiállítóhelye is akad, így

idén a Fekete ház lett a Múzeumok éjszakájának központja, ahol már az épület melletti füves téren játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várták az érdeklődőket.

Az idei programok egyik újdonsága, hogy bárki megfejthette az elvesztett gyűrű rejtélyét, ki részt vett a múzeum legújabb játékában.

– Lányt is lehet hozni? – kérdezte az egyik érdeklődő.

– Kötelező! Ez logikai játék, ész is kell hozzá – szólt be csipkelődve valaki a fiatalembernek, aki láthatóan nem egy másik kulturális intézményből téved ide.

Löffler Zsuzsanna: négy-ötfős csoportokban a legizgalmasabb nyomozni (fotó: Rafai Gábor)

– A kikapcsolódást a játszva tanulással igyekeztünk összekötni, amikor ezt a múzeumi detektív játékot kitaláltuk – mondta el Löffler Zsuzsanna régész, aki két kolléganőjével, Ádász Mariannal és Wilhelm Adéllal dolgozta ki a részleteket.

Arról persze nem sokat árultak el, hiszen éppen a titok megfejtése a játék lényege. Annyit azért sikerült megtudni: azoknak ajánlják, akik a játék segítségével egy nyomozás izgalmain keresztül szeretnék megismerni Szeged történetét. Maga a játék közel két órás, közben akár pihenőt is lehet tartani, és a legélvezetesebb kisebb, négy-ötfős csoportokban végigjárni a város története szempontjából érdekes helyszíneket.

– A játékot nemcsak most, hanem egész évben lehet majd játszani, aki betér a Fekete házba és megvásárolja a játékhoz szükséges dokumentumokat, már indulhat is.

Szeged történetéről persze azok is sokat megtudhattak, akik a betértek a Fekete ház legújabb kiállítására és képzeletben végigkísérhették a város történetét a több ezer éves kelta leletektől egészen napjainkig.

A szegedi nagyárvíz történetét festményeken is bemutatják a Fekete házban

A kiállításon találkozhattunk ikonikus jelentőségű tárgyakkal: a Dózsa-kereszttel, a doberdói fával vagy éppen egy „Sztálin-fejes” Kossuth-címerrel.  Természetesen a jeles évfordulón Szeged szabad királyi városról szóló 300 éves kiváltságlevele is megtekinthető.

A háromszáz éve szabad királyi városi rangot kapott Szeged történetéről nemcsak itt, hanem a Klauzál téren felállított óriástortában is sok apró részletet tudhattak meg azok, akik ezt a helyszínt is felkeresték a Múzeumok éjszakáján – sokan voltak.

A négy tonna vasból és háromszáz év történetéből készült kiállítóhelyen a legmodernebb digitális eszközök segítik Szeged múltjának megismerését.

Klauzál téri torta: minden, ami Szeged!

A tortát jelképesen kettészelték: az egyik részében interaktív kiállítás várja az érdeklődőket, a másikban pedig egy több mint 20 perces film pörög folyamatosan, amely bemutatja a város történelmét. Az alkotást egy óriási felületre vetítik ki, a látványt hanghatások kísérik és számos 3D-s elemet is tartalmaz.

A múzeum a harmadik kiállítóhelye, a Kass Galéria is csatlakozott a Szent Iván éji kiállítóhelyek sorához.

Itt az árvíz előtti Szeged központját, a régi Palánkot bemutató fotókiállítás várta az érdeklődőket. A tárlat grafikákon, festményeken és fotókon keresztül mutatja be, hogyan is nézett ki az építkezések miatt mára szinte teljesen eltűnt városrész.

A kiállítóhely másik részében pedig Kass–Biblia–Szentek címmel mutatták be a tollrajztól a rézkarcon, az aquarellen át a töviskoszorús porcelán fej-installációig született bibliai, vallási témájú Kass János alkotásokat.

A Kass Galériában is éjfélig várták a látogatókat

A Somogyi-könyvtár az idén is részt vett a Múzeumok éjszakája programjaiban. A bibliotéka Dóm téri üvegpalotájában este fél 8-kor élőzenés görög táncház kezdődött az Akropolis Compania és az Eleftheria Tánccsoport közreműködésével, majd az érdeklődőket egy tárlatvezetés során megismerhették a könyvtár gyűjteményének legszebb szecessziós köteteit és szegedi vonatkozású dokumentumait.

A szomszédos Reök-palotában is éjfélig várták a látogatókat, akik akár kincseket is kereshettek a Nyári Tárlaton. Tíz képet vagy szoborrészletet kellett megtalálni az alkotásokon ahhoz, hogy ajándékkal térhessenek haza a látogatók, de a helyszínen egy kreatív asztal segítségével akár ki is próbálhatták magunkat, hogyan tudnának kortárs művészként teljesen szabadon alkotni.

A Reök-palotában kincseket is kereshettek a látogatók a Nyári Tárlaton

Aki nem volt rest, hogy átkeljen a Tisza túlpartjára, az az újszegedi füvészkertben akár lidérceket is kergethetett, mert az idén is éjjeli felfedezőútra invitáltak minden kalandvágyót.

Szeged élő múzeumában ezúttal is a természet és a növényvilág érdekességei kerülnek reflektorfénybe az egyes állomáshelyeken.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti a Múzeumok éjszakáján készült képgalériánkat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fekete ház Múzeumok Éjszakája programok Reök palota Somogyi-könyvtár
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés