Hirdetés
Szeged300 2019. június 22. 22:01

Mi és Szeged – Czutor Zoltán és Czutor Anett vallottak a szegediségükről

Képriport
Szegedi emlékeikről meséltek a közönségnek, mások mellett The Beatlestől játszottak dalokat, és saját szerzeményeket is előadtak a Czutor-testvérek a Petőfi-telepi Művelődési Házban szombat este. A könnyed nyári program nem csupán a személyes múltidézésről szólt, Szeged rendszerváltás előtti két évtizede és a könnyűzenei élet darabkái is előkerültek.

Pleskonics András, azaz Plesi, Szeged rocktöri-tanára magánéletről, szegedi emlékekről és zenéről kérdezte a Czutor testvéreket a Szeged300 rendezvényekhez kapcsolódó „Én és Szeged” sorozat második állomásaként.

Megtudtuk, hogy Anett és Zoltán sorsa kamaszkorukban szétvált: Anett édesanyjával Ausztráliába, Sydney-be költözött, Zoltán édesapjával Magyarországon maradt. Ez volt talán a beszélgetés legnehezebb pontja, de a testvérek leszögezték: régen túl vannak már ezen, nagyon sokat beszélgettek erről az időszakról az életükben.

„Nem is értem, hogy a beszélgetés alatt miért nem szögediesen beszélünk. Gyerekkoromba sosem használtam az ő-zést, itt, Szegeden sem nagyon mondjuk, hogy Szöged. De, ha elkezdek >>pestiesen<< beszélni, akkor az összes haverom azt mondja: Mi van, töszöd a fejödet?”

– adta meg az alaphangulatot a beszélgetéshez Czutor Zoltán. Elmondta: szülei szögediesen beszélnek, és olyankor ő is automatikusan átvált ő-zésre.

A Nyers és a Beldmondo frontembere a Radnóti-gimnázium után biológia-földrajz szakos tanárként végzett az egyetemen. A szegediek Czutor Zolija elmondta: jó kedéllyel élte meg a Kádár-rendszert, igaz, a politikai helyzettel nem volt kibékülve. A gimnáziumi évek alatt voltak összetűzései az iskola vezetésével. Ki is akarták rúgni egy időben, mert nem akart belépni a KISZ-be.

Inkább zenélt, és a zenén belül is a The Beatles-ért, később a Slayerért rajongott. Általános iskolában, tízévesen alapítottak zenekart Volent Zsolttal, aki később a Nyers a dobosa is volt és Miklós Tiborral, aki ritmusgitározott.

„Az összes zenekarról, ami valaha tetszett nekem, kiderült, hogy ha nincs The Beatles, akkor ők sem léteznek.  Egy jó ideig küzdöttem a hatásuk ellen, ami érezhető is, hiszen egy jó pár Nyers-dalon hallatszik, hogy nincs benne The Beatles. De már nem annyira érdekel.” – mondta Czutor Zoli.

És, ha már zenei hatások: érdekességképpen azt is elmesélte, hogy Hódmezővásárhely egyik legendás cigányzenésze, Czutor Béla, vagy ahogyan arrafelé ismerik, Béla cigány a felmenőjük. A sor nem ért véget Béla cigánynál: „Apai nagyapám csellista volt, Szegeden, a Hágiban játszott. Ő volt az első a családban, aki fölrúgta a szokást, és szórakozóhelyeken is hajlandó volt zenélni. Nappal villamost vezetett, esténként zenélt” – mesélte a családi történeteket Czutor Zoli. A zenésztől azt is megtudtuk, édesapja nyomdász végzettségű, és évekig szedőként dolgozott a Délmagyarországnál.

A beszélgetés folyamán régi fotók is előkerültek, gyerekkori képek a Gogol utcai és Zöldfa utcai Czutor-lakásból: Czutor Zoli édesapjával, Czutor Zoli kiskamaszként a nagybátyja motorján, és hasonlók. A kivetítő segítségével beleshettünk Czutorék szegedi életébe a 70-es, 80-as évekből.

„Ezt most miért kellett? Úgy utáltam ezt a képet! Soha nem szerettem fotózkodni” – vonta kérdőre Plesit nevetve, az egyik tipikus kisiskolás, tankönyvvel pózolós fotó miatt, abból a fajtából, ami szinte mindenkinek ott lapul a fiókban.

„Tarjánban a Zöldfa utca 1-ben nőttünk fel, de állandóan átjártunk bandázni Petőfitelepre. Szánkóztunk a töltésen, itt jártunk ki a Tiszára, a Fokára horgászni. A minap láttam, hogy még megvan a SZEOL-pályánál a büfé. Emlékszem, ott volt Jaffa, meg mustáros zsíros kenyér. Libabőrös is lettem”

– merült el a szegedi múltban a zenész.

Plesi Czutor Anettet is „vallatta” egy kicsit. Megtudtuk, hogy Anett, aki a HoneyBeast zenekarban énekelt korábban, Szegeden végzett a Gyógyszerész karon. Jelenleg orvoslátogatóként dolgozik, gyógyszerpromócióval foglalkozik, szakfordítóként dolgozik, de nem távolodott el teljesen a zenétől, ha hívják, akkor például a Tátrai Bandben vokálozik. A közösen előadott daloknál ez meg is látszott.

Czutor Anett énekesi pályafutása a Nyersben kezdődött, mint vokálos, de dolgozott együtt olyan énekesekkel is, mint például a Szirtes Edina Mókus. 2005-ben csatlakozott a Smarties zenekarhoz, ahová Török Judit segítette bekerülni. Később a Smartiesből Honeybee lett, majd HoneyBeast.

Horváth Ákos, aki az első lemezünket kiadta, ő nézett utána, hogy vannak Honeybee nevű zenekarok például Japánban. Ezért aztán nevet váltottunk, így lett HoneyBeast.

„Tarjánban, a Zöldfa utcában laktunk, amikor engem beválogattak egy sorozatba, a Mi házunk Toronyház a címe. Én játszottam Hernádi Judit kislányát” – mesélte Czutor Anett. „Egy rossz kislányt kellett játszania, akinek az egyik jelenetben ki kellett borítania egy levest, de nem akarta. Azt mondta, hogy nem szabad. Aztán a nagyapánk alátett egy cseresznyét, ő meg megnézte, hogy mi van alatta. Ekkor kiborult a leves” – segített emlékezni a bátyja.

A sors pedig már csak olyan, hogy miután Anett kilépett a HoneyBeastből, Hernádi Judit lánya, Tarján Zsófi lett az utóda.

Zárásként még egy közös zenélés következett, így ért véget a kétórás időutazás Czutorékkal az ő és a mi Szegedünkben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Czutor Zoltán Petőfi-telepi Művelődési Ház Szeged300 Czutor Anett Pleskonics András Én és Szeged