Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kása Ferenc: Nekem Szeged a mindenem, mindent megadott a város, illetve nem mindent, csak az egész életemet
Szegeden 2019. június 22. 14:41 Forrás: Szegedi Tükör

Kása Ferenc: Nekem Szeged a mindenem, mindent megadott a város, illetve nem mindent, csak az egész életemet

Kása Ferenc egész élete a szegedi Dózsa György Általános Iskolához köthető. Diákként ült az iskolapadban, majd tanárként állt a katedrán. Most pedagóguséletmű-díjjal ismerte el a munkáját Szeged városa.

Hirdetés

– Az igazság az, hogy olyan emberek tanítottak minket annak idején, akik óriási hatással voltak ránk. Ha kijöttünk énekóráról, mindenki énekes akart lenni, ha kijöttünk matekóráról, mindenki matematikus akart lenni. Rám a legnagyobb hatással a testnevelő tanáraim voltak. Vízi úttörő voltam, innen jött a víz, majd a kenu szeretete – kezdte Kása Ferenc, vagy, ahogy mindenki ismeri, Kacsa bácsi.

Kása Ferenc: Mindig a gyerekek saját teljesítményéhez mérten osztályoztam. Nálam hatvanféleképpen lehetett ötöst szerezni (fotók: Szabó Luca)

– Onnan a gépipari technikum felé vezetett az utam, ott olyan oktatóim voltak, akiknek a legfontosabb eszköze a szeretet volt. A tanáraink a legjobb tanulótól a legrosszabbig mindenkit a szárnyaik alá vettek. Értünk veszekedtek, ütköztek, birkóztak, vérre mentek. És nekem is ez a hitvallásom. Ekkor már sportoltam, több időt fordítottam a sportra, mint kellett volna.

– Csak jóval később jöttem rá, hogy ez így nem jó. Nemcsak a testedet, hanem az elmédet is fejlesztened kell, a gondolkodást, a kreativitást, amelyet a sporttal összehangolva kell fejleszteni. 1959–1960-as születésűek voltak az első tanítványaim. Tanárképző főiskolát végeztem, majd segédedző, edző, szakedző és most mesteredző lettem. Azt mondják, akkor vagy jó edző, ha kirúgnak, ami velem is megtörtént, de ezzel csak jót tettek, mert 1988-ban elkezdtem ott tanítani, ahol én is tanultam – emlékezik az NKM Szeged VE mesteredzője.

– 55 éves koromban elvégeztem a Pécsi Tudományegyetemet, majd 1993-ban újra elkezdtem edzősködni. Én három csoportra szoktam osztani a tanítványaimat. Akiben genetikailag megvan az adottság, hogy Európa-, világ- vagy olimpiai bajnok legyen, és ha megfelelő szakmai kezekbe kerül, biztosan eljut a legmagasabb szintre. Akiben megvan az akarat, az alázat és elvégzi a kemény munkát, az biztosan hasznos tagja lesz a társadalomnak. És aki pusztán csak megszereti a sportot, az egészséges életet fog élni.

– Egy testnevelő tanár legfontosabb feladata, hogy megszerettesse a gyerekekkel a mozgást, hogy belerögzüljön a mindennapjaikba, akár a fogmosás. Mindig a gyerekek saját teljesítményéhez mérten osztályoztam. Hatvanféleképpen lehetett ötöst szerezni nálam. Ha volt egy picit ducibb gyerkőc, az istenért nem tudott kötélre mászni, de elment futni, elment úszni, akkor magához mérten tudott ötöst szerezni. Egyest soha senkinek nem adtam – mondta mosolyogva. – Nekem Szeged a mindenem. Hívtak más városokba, külföldre, de soha nem akartam elmenni innen, mindent megadott nekem a város..., illetve nem mindent, csak az egész életemet.

Környei Bence

Nyitóképünket Iványi Aurél készítette a 2019. június 21-i közgyűlésen, amikor Szeged városa elismerte Kása Ferenc munkásságát.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kása Ferenc pedagógus pedagógusnap Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés