Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Kigyúltak a csillagok a Dóm téren: táncjáték eleveníti fel a nagy árvíz történetét
Művház 2019. június 21. 22:58

Kigyúltak a csillagok a Dóm téren: táncjáték eleveníti fel a nagy árvíz történetét

Képriport
A szegedi nagy árvíz történetét táncban elbeszélő Hullámzó világ című produkcióval péntek este megkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok 89. évada. Augusztus végéig a Dóm téri 18 előadásra hetvenezer nézőt várnak. A fesztivált, a hagyományokhoz híven, idén is Botka László polgármester nyitotta meg.

Hirdetés

A városvezető a fanfárok hívogató hangját követő köszöntőjében a nyitódarabról többek között azt mondta: Ma este Magyar kultúránk egyik legfontosabb értéke, a néptánc azt is bemutatja, hogy a huszonegyedik században is képes kifejezni minden történetet és minden érzést. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes szegedi táncosokkal kiegészülve azt is bebizonyítja, hogy ez a műfaj a jövő nemzedék számára is vonzó, hiszen több generáció néptáncosai lépnek föl ma együtt.

Botka László: kultúrára, szépségre, jóságra és szabadságra érdemes csak várost építeni!

Botka László a játékok bemutatójára érkezett négyezer nézőnek elmondta, idén az évfordulók éve van Szegeden. Most ünnepeljük Szeged szabadságának 300. évfordulóját. 1719-ben kaptuk vissza szabad királyi városi rangunkat, azt a jogot, hogy a város ügyeit önállóan és szabadon intézhessük. Beszélt arról is, hogy 140 éve a szegedi nagyárvíz teljesen elpusztította várost, de mégis ennek köszönthetjük, hogy a szegediek összefogásából és Európa segítségével megépült a gyönyörű, palotás, európai Szeged.

A mai nyitóelőadás, a Hullámzó világ is erről szól: az európai szolidaritás első példájáról és arról, hogy a magyarság helye Európában van – emelte ki a polgármester, majd hozzá tette: ez az év a béke ünneplése is, mert a világháború pusztítása után éppen 60 évvel ezelőtt indult újra a Szegedi Szabadtéri Játékok.

Botka László szerint elődeink háromszáz, száznegyven és hatvan éve is az értékeit őrző, de helyét Európában elképzelő magyar jövőben hittek.

Mi szegediek az idén ezt a hitet megerősítettük, mert a játékok új helyszínnel bővülnek, az Erzsébet-liget felújításával korszerűbb lett az újszegedi szabadtéri színpad, amely szintén várja látogatóit.

„Ez az év Szegeden a szabadság, az európaiság és magyarság közös értékeiről szól. Ennek szellemében állt össze a hatvan éve újjászületett Dóm téri színház programja is, mert mi Szeged abban hiszünk, hogy lehet kultúrára, szépségre, jóságra és szabadságra is várost építeni. Sőt, abban hiszünk, hogy csak ezekre érdemes. És ezt a háromszáz éves hitünket nincs olyan erőszakos hatalom, amelyik elvehetné tőlünk” 

– mondta Botka László, majd e gondolatok jegyében ünnepélyesen is megnyitotta a Szegedi Szabadtéri Játékok 2019-es évadát.

Videónk is van! Nézze meg Botka László ünnepélyes nyitóbeszédét!

Kilenc hét alatt 6 produkció 18 előadása látható a Dóm téren

Június 21. és augusztus 18. között 6 produkció összesen 18 előadását láthatják a szegediek és a fesztivál vendégei. A hagyományos Ajándékkoncert mellett idén nyáron egy táncest, két musical, egy opera és egy vígjáték színesíti a Dóm téri csillagfödeles színház idei programját.

Az ország legnagyobb szabadtéri színházának 89. évada péntek este a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával indult. A látványos táncjátékot szombaton este ismét láthatja a közönség.A Hullámzó világ című kétrészes táncprodukció rendezője és koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a darab forgatókönyvírója és dramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa.

Az est első részében, a Betyáréletben szórakoztató módon idézi fel a táncegyüttes Rózsa Sándor és hírhedt társai korát. A második felvonás a 140 évvel ezelőtti nagyárvíznek állít emléket: a koreográfia Szeged történetét meséli el, amelyben kiemelt szerepet kapnak a gyerekszereplők és a tanárnőjük, akit Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színművész alakít. Ők vezetik végig a közönséget a város több száz éves históriáján a nagyszabású produkcióban.

Ezt követően két hétvégére is a Dóm térre érkezik a fergeteges Queen-musical: összesen öt estén láthatja a közönség Kentaur díszletei között a We Will Rock You című előadást.

Július 12-én folytatódik a közkedvelt Shakespeare-sorozat, idén egy romantikus vígjáték, a Szerelmes Shakespeare érkezik két estére a Dóm térre, többek között Csákányi Eszterrel, Szerednyey Bélával, Pusztaszeri Kornéllal és Sáfár Mónikával.

Idén az évad közepére kerül az operabemutató: július 26-án és 27-én láthatja a közönség Giuseppe Verdi közönségkedvenc művét, az Aidát.

A Dóm téri előadások sorát idén a Titanic musical-változatának hazai ősbemutatója zárja augusztus 9-én, majd ez követően még öt estén láthatják a Broadwayn is sikert arató darabot az érdeklődők.

Klasszikus és kortárs zenei csemegéket vonultat fel idén az immár hagyományos Dóm téri Ajándékkoncert: Erkel Ferenc, Liszt Ferenc és Bartók Béla alkotásai mellett fontos szerepet kapnak az augusztus 14-i esten a kortárs magyar zeneszerzők is. A zeneműveket az est mindkét részében a Szegedi Szimfonikus Zenekar játssza, a koncertre szóló jegyeket a fesztivál operaprodukciójára, az Aidára szóló belépők mellé kapják ajándékba a nézők.

Idén a megújult újszegedi liget színpadán is tartanak előadásokat: ott július 19. és augusztus 19. között összesen tíz alkalommal komédiával, musicallel és családi mesebalettel várják a nézőket.

A Szegedi Szabadtéri Játékok programja

Dóm tér

Június 21., 22.:

Hullámzó világ – táncjáték

Június 28., 29., 30., július 5., 6.:

We Will Rock You – musical

Július 12., 13.:

Szerelmes Shakespeare – romantikus komédia

Július 26., 27.:

Verdi: Aida – opera

Augusztus 9., 10., 11, 16., 17., 18.:

Titanic – musical

Augusztus 14.:

Ajándékkoncert

 

Újszegedi Szabadtéri Színpad

Július 19., 20., 21.:

Don Juan – komédia

Augusztus 2., 3., 4.:

Koldusopera – brecht-musical

Augusztus 16., 17., 18., 19.:

Hófehérke és a hét törpe – családi mesebalett

 

Rafai Gábor

(fotók: Iványi Aurél)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László megnyitó Szegedi Szabadtéri Játékok
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés