Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. június 21. 21:19

Együtt fúrtuk meg az uniós klímacélt a csehekkel és a lengyelekkel

Orbán Viktor büszkén jelentette, hogy sikerült megakadályozni a 2050-es uniós klímacél elfogadását. A kormány azt mondja, az uniós paktumot az alacsony rezsi miatt kellett megfúrni. Szerintük alacsony rezsi viszont csak a paksi atomerőművel együtt jár nekünk.

Hirdetés

Egyelőre úgy néz ki, hogy a magyar, a cseh és a lengyel fél álláspontja miatt nem lesz klímasemleges az Európai Unió 2050-re. A pénteki brüsszeli EU-csúcson ugyanis a V4-ek három tagállama megvétózta az uniós klímacélt.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint 30–40 százalékkal emelkednének a családok rezsiköltségei, ha elfogadják a 2050-re kitűzött szén-dioxid-semlegességre vonatkozó célokat. 

„A 2050-re kitűzött klímasemlegesség (szén-dioxid-semlegesség) azonban óriási kiadásokkal járna és hatalmas terheket róna a magyar ipar számára. Az említett javaslatot felelősen addig nem lehet támogatni, amíg nem tudjuk, hogy az Európai Unió mekkora forrásokat tud rendelkezésre bocsátani az ipar modernizálására. Magyarország kormányának felelőssége, hogy alacsonyan tartsa a magyar családok rezsikiadásait, hiszen a hazai rezsiköltségek Európában a legalacsonyabbak között vannak. Azonban, ha az áramtermelést a megadott szempontok szerint kell kiváltani, úgy a magyar családok áramszámlája 30-40 százalékkal emelkedne”

– írják közleményükben.

Orbán Viktor a brüsszeli csúcs után azt nyilatkozta: „A céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk. Úgyhogy kezdjünk tárgyalni a pénzről!”. A miniszterelnök szeirnt az Uniónak egy tervet kellene letennie az asztalra, ami tartalmazza annak a költéségét és forrását, amiből modernizálni lehet a tagállamok iparát, mielőtt elfogadnák a célokat.

A magyar miniszterelnök azt is mondta, hogy minden országnak el kell döntenie, hogy használ-e atomenergiát, Magyarország pedig úgy döntött, hogy szüksége van Paksra. Enélkül ugyanis nem lehet alacsonyan tartani a családok rezisköltségeit.

Orbán Viktor szerint olyan célokat kell megfogalmazni, amelyek megfelelnek a környezetvédelmi céloknak és a rezsiköltségeket is alacsonyan lehet tartani. Ehhez pénz és fejlesztések kellenek, ezekről pedig tárgyalni kell.

(Fotó: Szecsődi Balázs/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió klíma klímaváltozás Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés