Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. június 21. 16:42

Bukta az Ujhelyi elleni pert a Délmagyar is

Sajtó-helyreigazításra kötelezte a Délmagyarország írott és online változatát a Szegedi Törvényszék pénteken hozott első fokú ítéletében, mert valótlanul híresztelték, hogy Ujhelyi István, az Európai Parlament szocialista képviselőjének szőregi házát több tízmillió forintért a Szeviép egy közbeiktatott cég segítségével újította fel.

Hirdetés

A Délmagyarországnak az ítélet jogerőre emelkedésétől számított öt napon belül az Ujhelyi által sérelmezett cikkekkel azonos helyen és terjedelemben (az online esetében időmegkötést is tartalmaz az ítélet) helyreigazítást kell közölnie. Az ítélethirdetésen nem jelent meg sem a felperes, sem az alperes, sem azok jogi képviselői.

A bíróság pénteken kihirdetetett ítéletében megállapította, hogy a Délmagyarország a Baranyi Sándorral készített interjú alapján valótlanul híresztelte, hogy Ujhelyi István, szocialista politikus szőregi házának felújításának – egy közbe iktatott cég segítségével – a Szeviép Zrt. finanszírozta.

Lakatos Péter bíró az ítélet indoklásában elmondta, hogy a per korábbi tárgyalási napján tanúként meghallgatták Baranyi Sándort, a Szeviép Zrt. korábbi igazgatósági tagját, de tanúvallomása – a bírói megfogalmazás szerint – nem volt értékelhető. Ezt a bíró arra alapozta, hogy Baranyi semmi mást nem mondott bírósági meghallgatásán, mint amit a Délmagyarországnak adott interjújában. Bizonyítékként ez sem volt értékelhető. Az pedig jogi alapvetés – emlékezetett a bíró –, hogy egy tényt, ugyanazzal a ténnyel nem lehet igazolni.

Az ítélet indoklása kitért arra is, hogy a per másik tanúja, Pistrui László (2009-ig ő is a Szeviép igazgatóságának tagja volt) egészen más történetet adott elő annak a 38 millió forintnak a rendeltetéséről, mint amiről Baranyi Sándor a Délmagyarországnak adott interjújában beszélt. A két tanú két merőben más dologról beszélt bírósági meghallgatásukkor – vont mérleget Lakatos Péter bíró.

Ebben a sajtó-helyreigazítási perben bizonyítási kötelezettség az alperes terhelte, aki ennek nem tudott eleget tenni – állapította meg az ítélet indoklásában a bíró. A Délmagyarország kiadóját a Lapcom Kft.-t a Szegedi Törvényszék 377 ezer forint perköltség és 36 ezer forint egyéb költség megfizetésére kötelezték. Az ítélet nem jogerős, fellebbezést 15 napon lehet benyújtani.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Délmagyarország per Szegedi Törvényszék Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés