Hirdetés
Szegeden 2019. június 21. 14:49

Igazi városrészi központ alakult ki a Kolozsvári téren

Képriport
Családi napon adták át a környék lakóinak a teljesen megújult Kolozsvári teret. A 176 millió forintos beruházásnak köszönhetően valódi városrészi központ jött létre Móravárosban.

Hirdetés

A megújult Kolozsvári teret először a gyerekek vették birtokukba, akik minden új játékot kipróbáltak. Kovács Levente Csongor éppen a pókhintát próbálta ki, amely szerinte a legizgalmasabb és a legjobb a sok játék közül. „Természetesen a többit is, a forgót, a mászókát is kipróbáltam, és a csúszda sem rossz! Őszintén megmondom sokkal jobb lett a tér, mint volt” – tette hozzá.

Kovács Levente Csongor barátaival minden játékot kipróbált

Aki legutoljára szeptemberben járt a Kolozsvári téren, az most rá sem ismer a területre. A korábban lepusztult betontenger és kikopott fű helyére térköves burkolat, felújított sportpálya, egy kibővített játszótér és sokkal nagyobb zöldfelület került. Emellett a kivitelező felújította a közműveket, elkészült az új csapadékelvezető rendszer, valamint kiépült a vízvezeték-hálózat egy új közkifolyóval.

Dévai Anna 28 évig dolgozott a Kolozsvári téri általános iskolában, 1998-ig igazgatóként, aki a megújult térre annyit mondott: „Ez egy csoda! Régen is volt itt játszótér, meg focipálya, ám a végén már minden lepusztult, de most minden gyönyörű lett!”. Külön kiemelte, hogy mennyire zöld lett a tér a sok növénytől, amit ültettek.

Dévai Anna szerint gyönyörű lett a felújított Kolozsvári tér

Botka László megnyitóját egy kérdéssel kezdte: „Szép lett a tér?”, erre egyöntetűen válaszol mindenki: „Igen!”

A polgármester köszönetet mondott a móravárosiaknak, a környékben élőknek és a civil szervezeteknek, mivel nekik, a véleményüknek és a javaslataiknak köszönhetően lett ilyen gyönyörű a terület. Emiatt lett a városrész igazi központja, agórája a Kolozsvári tér.

Kiemelte, a felújítás során nagyon fontos volt, hogy növekedje a téren a zöldfelületek aránya. Az önkormányzatnak az a célja, hogy Szeged legyen Magyarország legzöldebb városa a következő éveknek, ennek megfelelően minden beruházásnál fontos szempont a zöld területek növelése. Éppen ezért a felújítás során 505 cserjét, 329 évelőnövényt, 18 fát ültettek és 1390 négyzetméter füves területet alakítottak ki.

Botka László hozzátette Móravárosban két másik fejlesztés is zajlik. Egyrészt a városi útfelújítási program keretében munkálatok zajlanak a Farkas, a Gép és a Hernyós utcában, valamint a Kaszás utcában elkezdődött az új idősek klubjának az építése.

A polgármester elmondta, az elmúlt időszakban a városban több közösségi tér is megújult. Elkészült a Liget és az Odessza városrész rehabilitációja. Megújult a Klapka tér, Kiskundorozsmán, az új rendelő mellett parkot alakítottak ki és hamarosan elkezdődik az újszegedi Víztorony tér, a szőregi Rózsák tere, a Glattfelder tér, valamint a Szent György tér megújítása is. A kivitelező pedig nagy erőkkel dolgozik a Tarján városrészben is.

Botka László beszéde végén külön köszöntötte a 60. születésnapját ünneplő iskola volt tanárait és diákjait is.

Kardos Irén, a körzet képviselője elmondta, neki szívügye volt a tér megújítása. Kiemelte, az iskola és a tér elválaszthatatlan egymástól. A felújítás után az iskolában folyó művészeti oktatás „kivihető” a térre, a nyilvánosság elé. A környék lakói gyorsan belakták a területet, a gyerekek egyből birtokukba vették a játszóteret, az idősebbek pedig az árnyékos padokon üldögélnek. „Egy igazi városrészi centrum jött létre!” – mondta a képviselő.

Kardos Irén hozzátette, az iskola idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját és erről is megemlékeztek ma. Meghívták a régi pedagógusokat, tanítványokat, akik szívesen fogadták a meghívást és közös beszélgetésekben elevenítették fel a régi emlékeket.

A Kolozsvári tér felújítása azonban nem zárult még le, kisebbik része egy másik pályázatból újulhat meg, hátra van még a kerékpáros tanpálya és a parkolók kialakítása, de ez a sétálni, sportolni és játszani vágyókat már nem fogja zavarni.

A téravatón családi nappal várták a környék lakót, ahol bemutatkoztak a Waldorf iskola tanulói. Volt arcfestés, ugrálóvár. Az éhesebbek megkóstolhatták a muffin-bár kínálatát, a melegben pedig nagyon jól esett a limonádé. A megnyitó csúcspontja Farkasházy Réka gyermekeknek szóló koncertje volt.

vi

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László felújítás Kardos Irén Kolozsvári tér