Szegeden 2019. június 21. 08:43

Közgyűlés vakáció előtt: gyorsan megtárgyalt napirendi pontok

Képriport
Kilenckor újra összeült Szeged közgyűlése. Köszöntötték a kitüntetett pedagógusokat, a rózsaünnep apropóján „volt néhány virág” is a Díszteremben. Majd végigszáguldottak a napirendi pontokon.

Hirdetés
Hirdetés

Nincs ideje olvasni? A Szeged Televízió videójában két percben benne van a lényeg:

***

Részletes, percről percre tudósításunkat az alábbiakban olvashatja.

Könnyed hangulatban telt el a nyári szünet előtti utolsó közgyűlés, a megszokott, komolyabb pengeváltások is elmaradtak, mindenki a vakációra készült már. Tegyék ezt önök is, ősznél hamarabb nem tart rendes ülést a közgyűlés.

10:33 És máris vége: egyhangúlag, illetve fideszes tartózkodásokkal fogadott el minden napirendi pontot a közgyűlés. Most nyári szünetre mennek a képviselők, legközelebb ősszel lesz rendes ülés.

10:18 Véget ért a zárt ülés és a szünet: elkezdődtek a határozathozatalok, a szavazások.

10:06 Véget ért a nyílt ülés, zárt ülés következik.

10:05 Nagy Sándor írásban válaszolt, de ezt szóban kiegészíti: nem volt a módosító indítványban megfogalmazva, hogy erre a járatra különítsenek el forrást. Két bizottság értett egyet az éjszakai járatok és a 76-os busz menetrendjének, útvonalának módosításában. Haág Zalán nem fogadta el a választ, a közgyűlés viszont elfogadta.

10:01 A 13 és a 13/A-s buszokkal kapcsolatosan szólalt föl a képviselő: szeretnék a móravárosiak elérni, hogy visszaállítsák a járatot. Eddig rendre a finanszírozás hiányára hivatkoztak, közölte Haág Zalán.

10:00 Végignézték a napirendeket, Haág Zalán interpellálja Nagy Sándor alpolgármestert.

9:58 Harkai István rendőrkapitány véglegesítéséről tárgyalnak: támogatják, hozzájárulnak a kinevezéséhez.

9:53 A Heller Ödön Művelődési Ház igazgatói beosztásával kapcsolatos döntésről Haág Zalán beszél: úgy gondolja, nem hagyhatják, hogy tehetséges embereket lehetetlenítsen el a város. Botka László azt feleli, teljesen szabályos volt a pályáztatás annak idején, most pedig azért kell újra dönteni, mert akit kineveztek, lemondott. Azt javasolja a kinevezési szempontokat lehetne újragondolni, hogy könnyebben lehessen pályázni. Tóth Péter azt teszi hozzá, vérlázító, amikor a Fidesz beszél arról, hogy politikai alapon neveznek ki embereket bizonyos posztokra. Botka László hangsúlyozza, van most is vezetője a művelődési háznak, helyettesítik a dolgozók a korábbi igazgatót. A mostani pályázatra három érvénytelen pályázat érkezett. Ezért kell újra kiírni a pályázatot.

9:49 Tizenkétmillió forinttal támogatná Szeged idén is 2100 gyerek ingyenes úszásoktatását – mondta Joób Márton már a következő, nyolcas napirend pontnál. Hozzátette, Szeged hetven sportszervezetet támogat. A polgármester azt jegyezte meg ennek kapcsán, az úszásoktatás is veszélybe kerül az állami forrás korábbi elvonása miatt, de Szegednek sikerült biztosítani az ehhez szükséges forrást.

9:47 Nem szólt hozzá senki az alpolgármesteri összefoglalóhoz, így máris robog tovább a közgyűlés: a kettestől a hetesig senki nem szólt hozzá, a hetes napirendnél a pályázatokról Nagy Sándor beszél. Többek között a vértói futókör kialakításáról, múzeumi pályázatról is beszél.

9:42 – Maradtak megtakarítások is, ezeket összegyűjtöttük a tartalékalapba, innen tudjuk pótolni az esetleges hiányokat is – mondta az alpolgármester. Egyúttal bejelentette újabb közbeszerzéssel, 300 millió forintból újabb járdaprogram indul a városban.

9:40 Máris elfogadták a napirendet, és hozzá is láttak annak tárgyalásához. A költségvetés módosítása az első. Szentgyörgyi Pál alpolgármester foglalja össze: a különböző pénzügyi átvezetések miatt van erre idén is szükség, indokolja az első napirend fontosságát.

9:38 Binszki József is szót kért: már az önkormányzati választásokon szükséges összefogásról beszélt, amelyet az EP-választásra lehet alapozni, hiszen Szegeden győzött az egységes ellenzék, és ha sikerül időben megállapodni, akkor ősszel is győznek.

9:34 Botka László egyetértett azzal, tarthatatlan a szúnyoghelyzet. Megkérte egyúttal az illetékes bizottságot, hogy kezdjen konzultációt Makrai László igazgatóval, a környezetgazdálkodás első emberével, hogyan lehetne megoldást találni erre a problémára. Megjegyzi azt is, sokkal szimpatikusabb neki a fecske, mint a denevér, amelyet egykor be akartak telepíteni Szegedre a szúnyoghelyzet enyhítésére.

9:32 Tóth Péter szúnyogos pólót öltve beszél a szúnyoghelyzetről a közgyűlésben. Elmondja, pártja törvénymódosítást nyújtott be a parlamentben, hogy a modern szúnyogirtó szereket minél hamarabb lehessen használni. Megemlít, milyen drasztikusan csökkent az utóbbi években a magyarországi fecskeállomány, ne csodálkozzunk hát, ha ennyi a szúnyog. Azt is javasolja, valamilyen zöld programja legyen a városnak, amelybe benne kell lennie valahogy a fecskepopuláció növelésének is.

9:30 Kozma József következik: a tudományról, az oktatásról beszél: EU-s támogatásokból ebben a ciklusban húsz óvodát, nyolc iskolát újított föl a város, összesen tizennégy milliárd forintot fordított ebben a ciklusban fejlesztésekre, amelyekből 2 milliárd 800 millió forintot biztosított Szeged, a többi elnyert pályázati pénz volt. Megjegyezte azt is, mennyivel többen váltottak idén színházjegyet, mint egy évaddal korábban.

9:28 Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester is mérleget von: a fejlesztésekről, felújításokról beszél: munkahelyteremtésről, a közösségi közlekedési eszközökön használható ingyenes wifiről is beszél, valamint az egészségügyi intézmények felújítását sem hagyja ki. – A sikeres pályázatoknak köszönhetően Szeged ma sikeresebb, élhetőbb város, mint öt évvel ezelőtt volt.

9:22 Az ünnepi pillanatok után nekikezdünk. Napirend előtt először Haág Zalán beszél. Megköszönte mindenkinek, aki szavazott az EP-választásokon, majd előretekintett az őszi önkormányzati választásokra, és bizakodik. Visszatekint arra is Haág, hogy száz éve is összefogott az egyetem és az egyházt – ezt látjuk most is, Rovó László rektor gyakorlatilag időutazik a jelek szerint.

9:14 Pedagógus életműdíjat kapott Mészáros Jánosné óvónő, Tihanyi Klára igazgatóhelyettes és Kása Ferenc általános iskolai tanár, kajak-kenu edző. A méltatások után a közgyűlés pezsgős koccintással is köszönti a kitüntetett pedagógusokat.

9:03 Az óvodás Szőcs Lili Hanna hárfaelőadásával kezdődik a pedagógusok köszöntése.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

9:01 Szeged város iskolaváros, az adja az erőnket, hogy megőrizzük ennek. Mindent megteszünk azért, hogy XXI. századi körülményeket biztosítsunk. A most záruló tanévben négy általános iskolát és négy óvodát újítottunk föl. A következő tanévben két iskolát és két óvodát újítunk föl. Az épületek felújítása is fontos, de a pedagógusok munkája is az. Ezért alapítottuk a Pedagógus Életműdíjat, amelyet ilyenkor három nagyszerű pedagógusnak adunk mindig át – mondta Botka László.

8:59 Készen áll a közgyűlés, kezdünk is! Botka László a hagyományoknak megfelelően megadja a szót Berkesi Ottónak, Szőreg képviselőjének, aki a szőregi Rózsaünnepre hív mindenkit. A rózsahercegnők a szokásoknak megfelelően rózsákkal köszöntik a képviselőket.

 

Korábban írtuk:

Az ülésen – egyebek mellett – szó lesz

  • az önkormányzat 2019. évi költségvetésének 1. számú módosításáról,
  • Szeged településrendezési eszközeinek módosításáról és településfejlesztési döntésekről,
  • az óvodai nevelési év előkészítéséről,
  • a Heller Ödön Művelődési Ház igazgatói beosztásának betöltésével kapcsolatos döntés meghozataláról
  • és elfogadják a közgyűlés második félévi munkatervét is.

Beszámoló is elhangzik az állandó bizottságok munkájáról, a polgármester és a jegyző közgyűléstől átruházott hatáskörei gyakorlásáról.

Kezdés kilenckor.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közgyűlés Botka László Fidesz Haág Zalán Jobbik Joób Márton KDNP kitüntetés Makrai László MSZP Nagy Sándor Rovó László szegedi önkormányzat Szentgyörgyi Pál szúnyog Tóth Péter