Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Rovó rektor úgy védi a szegedi egyetem semlegességét, hogy közben nyíltan támogatja a Fidesz polgármesterjelöltjét
Szegeden 2019. június 20. 11:57

Rovó rektor úgy védi a szegedi egyetem semlegességét, hogy közben nyíltan támogatja a Fidesz polgármesterjelöltjét

Nyilatkozatot adott ki Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, amiben azt követeli: a kormányzati döntésekkel egyet nem értő oktatók ne használják a Szegedi Tudományegyetem nevét a véleményük megerősítésére.

Hirdetés

A Szegedi Tudományegyetem rektora azután adta ki nyilatkozatát, hogy az SZTE 76 professzora tiltakozott az akadémiai kutatóhálózat államosítása ellen.

Róvó Lászlót láthatóan nem zavarja a kettős mérce, azt kéri számon, amit ő gond nélkül megtesz:

politikai szerepvállalásai alkalmával is nyíltan használja a titulusát, miközben az egyetem semlegességét hirdeti és követeli. 


Rovó László nyilatkozatában azt írja, tiszteletben tartja az egyetemen dolgozó kollégái munkaidőn túli magánemberkénti politikai szerepvállalását politikai irányultságtól függetlenül.

Eközben ő magam június 17-én, hétfőn 8 óra 21 perckor – tehát munkaidőben – az MTVA reggeli politikai és közéleti témákkal foglalkozó műsorában, a Ma reggelben

  • a Szegedi Tudományegyetem nevét felhasználva a véleménye megerősítésére
  • Nemesi Pált ajánlja Szeged polgármesterének az őszi önkormányzati választáson.

A Ma reggel riportere meg is kérdezte tőle, hogy miért érezte szükségét, hogy az egyetem részéről iránymutatást adjon a szegedi őszi polgármesterválasztáshoz kapcsolódóan.

Máskor nem zavarta a politizálás

Emlékeztetőül: Rovó László szerint az nem volt „ügy”, amikor Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem egyik rektorhelyettese (2006 és 2014 között a Csongrád megyei közgyűlés fideszes alelnöke) egy konferencián azt mondta: „Szomorúan tapasztaljuk, hogy az önkormányzat évtizedek óta semmibe vesz minket. Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk!

Hiszen az egyértelműen a Fidesz jelöltjeként az önkormányzati választásokon induló Nemesi Pált, aki egy állami-kormányzati intézmény, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Rovó László sem mint fül-orr-gégész szakorvos támogatja. Ezzel a titulussal országos szinten nagyjából senkit sem érdekelne, hogy Rovó László kit támogat.

Mégis, Rovó László rektor a Szegedi Tudományegyetem lelkiismereti, világnézeti és politikai semlegessége őreként lép fel a szerdán kiadott nyilatkozatában. A gond csak az, hogy a fideszes Lázár János és Kiss-Rigó László püspök támogatottságát élvező egyetemi vezető fideszes migránskonferenciázik rektorként (igaz nem ment el, de a programban szerepel a neve a zárszónál), és a médiát is végighaknizta azzal, hogy támogatja a Fidesz polgármesterjelöltjét.

Rovó rektor arra alapozza a kiadott nyilatkozatát, hogy valaki elhiszi neki: Nemesi Pál nem a Fidesz jelöltje, illetve a migrációról szóló konferencia, amin előzetesen megjelölték résztvevőként, és amin Bayer Zsolt, Bakondi György, Georg Spöttle, Kiss-Rigó László és Nógrádi György is beszélt, szintén nem az állampártok vigyázó szemei előtt zajlottak.

Várjuk, hogy Rovó rektor szót emeljen az egyház politikai szerepvállalása ellen. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspökkel akár meg is beszélhetik ezt a problémát.

Rovó rektor nyilatkozatát változtatás nélkül közöljük:

Nyilatkozat
2019. június 19.

A Szegedi Tudományegyetem rektoraként az Egyetemen foglalkoztatott kollégák munkaidőn túli magánemberkénti politikai szerepvállalását – a politikai irányultságtól függetlenül – alkotmányosan rögzített alapjogként mindenkor tiszteletben tartom.

Ugyanakkor Egyetemünk lelkiismereti, világnézeti és politikai semlegességének megőrzését a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa által is megerősítetten alapvető követelményként feltétel nékül (sic!) érvenyesíteni (sic!) kívánom.

A fentiekre figyelemmel az Egyetem egyes professzorai által különböző fórumokon kinyilvánított – kormányzati döntéseket megkérdőjelező – véleményük tekintetében is hangsúlyozni kívánom a Szegedi Tudományegyetem semlegességét.

Felhívom a figyelmet emellett arra, hogy az Egyetem szervezeti keretein kívül létrejövő szerveződések a Szegedi Tudományegyetem nevét engedély nélkül véleményük megerősítése céljából nem használhatják.

Prof. Dr. Rovó László rektor 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz Nemesi Pál önkormányzati választás polgármesterjelölt Rovó László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés