Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. június 20. 10:05

Fél év kellene a rendszerváltáshoz a hazai szúnyogirtásban

Európa-szerte szúnyoginvázió van, hónapokba telne a nyugati módszerek állami átvétele Makrai László szerint. A szegedi környezetgazdálkodás vezetője elmondta: rengeteg eső esett, és meleg árhullámok vonultak le a Tisza vízgyűjtőjén, ráadásul a több éves lárvák is kikeltek, ezért van ilyen sok szúnyog.

Hirdetés
Hirdetés

Szeged 21 pontján mérik a csípésszámot a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei. Tíz éve végeznek biológiai gyérítést minden szúnyogszezon előtt, a légi irtást, azonban már évek óta az állami katasztrófavédelem végzi.

Makrai László a Rádió 88-ban azt mondta: európai szúnyoginvázió van, és egyes országok jól teljesítenek, egyesek meg nem.

Kiemelte: több módszer is van a biológiai gyérítésre, Nyugat-Európában például granulátumot vagy jégbe fagyasztott fehérjetartalmú hatóanyagot dobnak a vizekbe, ezek elég nehezek ahhoz, hogy a levegőből ledobva átüssék a lombkoronát. A gond az, hogy Magyarországon ezek a szerek nincsenek engedélyezve.

"Nincs olyan módszerünk, amivel be tudunk hatolni egy járhatatlan Tiszai ártérbe, egy >>dzsungelbe<< , amin ráadásul még rajta van egy többszintes lombkorona"

– tette hozzá.

Makrai László szerint az is segíti a szúnyoginváziót, hogy a Magyarországon engedélyezett szer egyre kevésbé hatékony.

A szegedi környezetgazdálkodás vezetője emlékeztetett: korábban oszthattak a lakosságnak Culinex szúnyogirtó tablettát, amit a kerti vizekbe kellett beledobni, de annak lejárt az engedélye, és egy gyártó sem áldozott pénzt arra, hogy újra engedélyeztesse a terméket, ezért nem tudnak mit adni a lakosságnak.

A májusi esők és a Tisza-Maros áradást követően csak június 11-én volt állami szúnyogirtás a Csongrádi megyeszékhely felett. A szegedi önkormányzat 40 millió forintból, saját költségén volt kénytelen megfékezni a vérszívókat. Csütörtökön és pénteken 32 Csongrád megyei településen irtja a szúnyogokat a katasztrófavédelem, Szeged nincs köztük.

Bekeményít a Jobbik

Politikai erődemonstrációt szervez a Jobbik Szegeden, ha a katasztrófavédelem egy héten belül nem végez légi szúnyogirtást a városban.

Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a Jobbik törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésben annak érdekében, hogy a Nyugat-Európában már bevált módszerekkel gyérítsék a vérszívókat

A politikus szerint az új módszerek bevezetése azért is fontos, mert a tigrisszúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi lázban tavaly már 250-en betegedtek meg. 

Tóth Péter szerint elfogadhatatlan, hogy Szegednek saját pénzén kell elvégeznie a kormány feladatát. Hozzátette: nem pártszimpátia kérdése a szúnyogirtás, és a szúnyogok sem eszerint válogatnak közülünk.

„2019-ben nem migránsválság van, nem migránskaravánok érkeznek, hanem szúnyoginvázió”

– tette hozzá.

Gulyás: országos szúnyogirtás jön

A miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: akár egymilliárd forintot is költhetnek országos szúnyogirtásra a következő hetekben.

Nincs még stabil populációja a tigrisszúnyognak Magyarországon

Egyelőre nem alakult ki stabil populációja az ázsiai tigrisszúnyognak (más néven ázsiai zebraszúnyog) Magyarországon – mondta Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának kutatója.

A kutató elmondta, az elmúlt években három új invazív faj jelent meg Magyarországon, ezek egyike az ázsiai zebraszúnyog.

A három faj közül a tigrisszúnyog terjeszti a legtöbb kórokozót, de ahhoz, hogy veszélyes betegségekkel fertőzzön, előbb egy stabil populációra lenne szükség. Jelenleg azonban folyamatos újrabetelepülésről van szó, ezért csak az adott év kései szakaszában bukkan fel, de az év elején soha. 

Hozzátette, Olaszországban és Horvátországban már stabil populációja van a tigrisszúnyognak, valószínűleg onnan érkeznek ide is ezek az állatok, amelyek a már említett időszakban szaporodni is képesek.

A körülbelül fél centiméter hosszúságú állat abban különböznek a hazai szúnyogoktól, hogy teljesen feketék, de a testüket különböző pontokon világos pikkelyek díszítik.

A Magyarországon megtalálható fajok a nyugat-nílusi vírust, bőr- és szívférgességet, illetve usutuvírust terjeszthetnek.

Ezt nézze meg! További cikkeink szúnyog témában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Jobbik Makrai László Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. szúnyog szúnyogirtás Tóth Péter

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés