Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Nyomozhatunk, kincsekre vadászhatunk és lidércfények nyomába eredhetünk idén a Múzeumok Éjszakáján
Művház 2019. június 20. 08:45

Nyomozhatunk, kincsekre vadászhatunk és lidércfények nyomába eredhetünk idén a Múzeumok Éjszakáján

Detektívjáték és játszóház is lesz idén a Múzeumok éjszakáján. A Móra Ferenc Múzeum felújítása miatt a Fekete ház, a Klauzál téri Torta és a Kass Galéria lesz a szombat esti programok központja, a füvészkertben pedig akár lidércfények nyomába is eredhetünk.

Hirdetés

Milliárdos felújítás zajlik jelenleg a Móra Ferenc Múzeumban, a szegedieknek azonban az idén sem kell nélkülözniük a Múzeumok Éjszakája programjait: június 22-én, szombaton 18 és 24 óra között több szegedi kulturális intézmény is várja az érdeklődőket megszokott és új helyszíneken a belvárosban.

Egyetlen estére bárkiből Sherlock Holmes és doktor Watson válhat egy izgalmas játékban

A Fekete házban a folyamatos tárlatvezetéseken kívül egy izgalmas detektív játékot is kiválthatnak a látogatók: csapatban dolgozva kell egy bűntényt felderíteniük. A nyomok a Fekete ház kiállításai mellett Szeged belvárosának különböző pontjain vezetnek keresztül, míg a játékosok végül eljutnak a megoldáshoz. A játékot a Múzeumok Éjszakája után, egészen év végéig lehet majd játszani a Fekete házból indulva.

A Fekete ház melletti téren kézműves foglalkozásokon várkaput, ókori harcost, bástya-lámpást és további tárgyakat lehet készíteni este 9 óráig.

A Kass Galériában tárlatvezetéseket tartanak, valamint a Kass-Biblia-Szentek kiállítás kapcsán képes vagy illusztrált bibliákat várnak, amelyeket összehasonlíthatnak majd a látogatók Kass János illusztrációival.

A Klauzál téri Interaktív élménytér, azaz a Torta is nyitva tart egészen éjfélig: a kiállítótérben egy Szeged történetéről szóló filmmel és izgalmas digitális játékokkal várják az érdeklődőket. A mindhárom helyszínre érvényes, kedvezményes belépő ára 600 forint lesz a Múzeumok Éjszakáján.

A Reök-palotában kincseket kereshetünk, egy kreatív asztal segítségével pedig alkothatunk

A programok este 7 órakor kezdődnek a palotában, az utolsó vendég pedig éjfélig maradhat az épületben.

Az este során az érdeklődők kincseket kereshetnek a Nyári Tárlaton, aki megtalálja az alkotások közt a feladatlapon megjelölt 10 kép-, illetve szoborrészletet, az ajándékot kap. A tárlatlátogatás után egy kreatív asztal segítségével akár ki is próbálhatjuk magunkat, hogyan tudnánk kortárs művészként teljesen szabadon alkotni.

Este 7 órakor Csúri-Magosi Rita a családoknak indít játékos tárlatvezetést, majd később óránként lehet bekapcsolódni az interaktív tárlatvezetésekbe.

A látogatók ezen az éjszakán nem csupán megismerkedhetnek a Nyári Tárlattal, de közeli, elmélyült kapcsolatba is kerülhetnek az alkotásokkal. Beszélgetések, játékos feladatok várják az érdeklődőket. A programokon és a kiállításon való részvétel egész este ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött: a gyakornok@szegediszabadteri.hu címen várják, pontosan melyik programra és hány fővel szeretnének ellátogatni az érdeklődők.

A Somogyi-könyvtár üvegpalotájában alkalmi kiállítások, játékok és táncház színesítik az év legrövidebb éjszakáját

A bibliotéka Dóm téri üvegpalotájában ezen a szombaton 18 és 24 óra között a Somogyi-könyvtár különgyűjteményeiből válogatott alkalmi kiállításokkal és bemutatókkal várják a látogatókat: lesz játék, táncház és számtalan kiállítás.

A programok sora este fél 8-kor élőzenés görög táncház kezdődik az Akropolis Compania és az Eleftheria Tánccsoport közreműködésével, majd az érdeklődőket tárlatvezetés várja, ahol megismerhetik a könyvtár gyűjteményének legszebb szecessziós köteteit és szegedi vonatkozású dokumentumait.

Szeged 1719-ben kapta vissza szabad királyi városi rangját. A városkép változásait figyelhetik meg napjainkig azok, akik részt vesznek az este 10 órakor kezdődő tárlatvezetésen, ahol térképábrázolások segítségével mutatják be Szeged elmúlt 300 évét.

Szombat éjszaka több alkalmi kiállítással is várják az érdeklődőket. Többek között Balasi Marianna iparművész tárlatán balkáni gyöngyhímzéseket mutatnak be, majd kézműves foglalkozásra várnak kicsiket és nagyokat.

Egy másik tárlat a fürdőzés művészetét eleveníti fel: a fürdőket és festészeti megjelenítéseit bemutató kiállítást a könyvtár dokumentumaiból, képzőművészeti albumaiból állították össze, de Képeslap, babazokni, tolltartó címmel, alkalmi tárlaton mutatják be a könyvtárban felejtett tárgyakat is. Az érdeklődők ezen az éjszakán látogatást tehetnek a bibliotéka digitalizáló műhelyébe is, ahol betekinthetnek a digitalizálás folyamatába, a nyomtatott dokumentumoktól az e-dokumentum megjelenéséig.

Egy zseblámpás kalandtúrán lidércfények nyomába eredhetünk az újszegedi füvészkeretben

Éjjeli felfedezőútra invitálnak minden kalandvágyót az egyetem újszegedi füvészkertjébe szombat éjszaka. Szeged élő múzeumában ezúttal is a természet és a növényvilág érdekességei kerülnek reflektorfénybe az egyes állomáshelyeken.

A tájékozódást térkép fogja segíteni, de azt ajánlják, a zseblámpáját se felejtse otthon senki. Az ismeretek megszerzéséhez pedig minden érzékszervre szükség lesz a programok során:

  • sötétben tapogatózva,
  • növényi illatok tárháza,
  • hangok az éjszakában,
  • növényi ínyencségek,
  • lidércfények nyomában.

A füvészkert június 22-én, szombaton este 8 órától éjfélig várja a kalandvágyó vendégeket, belépni este 11 óráig lehet. A programok a kertbe szóló belépőjeggyel látogathatók.

Képeink illusztrációk.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fekete ház füvészkert Móra Ferenc Múzeum Múzeumok Éjszakája Reök palota Somogyi-könyvtár
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés