Szegeden 2019. június 19. 15:16

Szobrot kap Simándy József a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban

Két Szegedhez kötődő művész emlékére állítanak emléktáblát, illetve mellszobrot a közeljövőben. Többek között erről döntött a városi közgyűlés kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottsága szerda délutáni ülésén.

Idén is lesz Szegeden Autómentes Nap. Minden évben szeptember 16-22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, a fenntartható és környezetbarát városi közlekedést népszerűsítő programsorozatot. Az Európai Mobilitási Hét 2002-es bevezetése óta egyre többen vesznek részt a környezetbarát programokon. Tavaly is több mint 200 település csatlakozott a rendezvénysorozathoz. Az uniós kezdeményezés központi témája az idén a multimodalitás, mely a „Sétálj velünk!” jelmondat szellemiségét tükrözi majd. Szeged évek óta csatlakozik a kezdeményezéshez, melyet a Szegedi Városkép és Piac Kft. szervez. Ilyenkor arra ösztönzik az autósokat, hogy hagyják otthon gépjárműveiket, és ezen a napon gyalog, kerékpárral, esetleg a közösségi közlekedést használva jussanak el a munkahelyükre.  

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden évben meghirdeti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot, mely a felsőoktatási intézmények hátrányos helyzetű hallgatói számára nyújt rendszeres anyagi segítséget. A szegedi önkormányzat a 19 évvel ezelőtti első pályázati kiírástól kezdve minden évben csatlakozott az eddigi fordulókhoz. A 2020. évi pályázati forduló kiírása 2019. szeptember elején várható. A csatlakozni kívánó önkormányzatoknak a csatlakozási nyilatkozatot az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő részére kell megküldeni, melynek határideje 2019. október elejére tehető. A bizottság döntése értelmében Szeged ismét pályázni fog a támogatásra.

Emléktáblát kaphat Zoltánfy István szegedi festőművész és pedagógus, melyet a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium épületén helyeznének el. Amennyiben megszületik a MANK Nonprofit Kft. támogató véleménye, a Kis Jenő Ferenc szobrászművész által tervezett domborműves emléktábla annak az épületnek a falára kerül, amelyben Zoltánfy István egykor tanított.   

Simándy József operaénekes családja kezdeményezte egy, a világhírű énekművészről Kelemen Kristóf által készített bronz mellszobor állítását a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindításának 60. évfordulója tiszteletére. Az 1916. szeptember 18-án, Kistarcsán született Simándy József művészpályája 1946-ban Szegedről indult. A Szabadtéri újraindításától, 1959-től egészen 1979-ig 44 előadásban énekelt főszerepeket. 1997. március 4-én, Budapesten bekövetkezett halálát követően a család hozzájárult, hogy a Szeged városa által elindított országos énekverseny névadója Simándy József legyen.

A mellszobor elhelyezésére javasolt helyszín a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnok keleti szárnyán, a Gál Ferenc Főiskola falán, a Jókai Mór és Pesthy Frigyes szobra közötti rész, Vaszy Viktor és Gregor József szobra közelében. A mellszobor állításának várható költsége bruttó 900 ezer forint lesz, melyhez a család 300 ezer forinttal, az önkormányzat pedig 600 ezer forinttal járul hozzá. A világhírű énekes mellszobrának avatását a család és díszvendégek jelenlétében, 2019 augusztusának első felében tervezik.

A bizottság döntött az A és B típusú oktatási keretekre érkezett pályázatokról is. Ezekre szegedi oktatási intézmények nyújthatnak be pályázatot, és a két keret teljes összege 15 millió forint. Az iskolák olyan tanulóik számára kérhetnek támogatást, akik számára az anyagi segítség lehetővé teszi, hogy részt vegyenek városi kulturális és közművelődési eseményein.  A pályázatnak köszönhetően 30 szegedi oktatási intézmény 824 tanulója összesen 8 millió 240 ezer forint támogatásban részesül.

szgy

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!