• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szabadtéri: az utolsó csavar is a helyén, próbálnak a táncosok – indulhat az évad!
Művház 2019. június 19. 13:00

Szabadtéri: az utolsó csavar is a helyén, próbálnak a táncosok – indulhat az évad!

Képriport
Áll a gigantikus méretű színpad és a négyezer fős nézőtér, már százötven táncos próbálja az idei nyitóprodukció, a Hullámzó világ lépeseit a tűzforró deszkákon. Pénteken este megszólalnak a fanfárok, megkezdődik a játékok 89. évada.

Hirdetés

A kulisszák előtt és mögött is minden katonás rendben várja már a szabadtéri játékok péntek esti premierjét a Dóm téren, ahol három hét alatt épült fel az ország legnagyobb szabadtéri színpada és négyezer fős nézőtere.

A színpad és a mögötti lévő műszaki-művészeti kiszolgáló bázis összesen mintegy 2 ezer négyzetméter. A Dóm térre szállított építési elemek kiterítve Budapesttől Szentendréig érnének, a szerkezetek teljes súlya pedig meghaladja 140 ezer kilogrammot.

Az ország legnagyobb, ezer négyzetméteres színpadának közel ezer tonna súlyt kell minden évben elbírnia. Ezt a már önmagában is lenyűgöző „játszóteret” birtokolják péntektől a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és a szegedi néptáncosok – összesen százötvenen. A hatalmas létszámú szereplőgárda munkáját Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa irányítja.

A szegedi szabadtéri új évada ugyanis egy táncjátékkal, a Hullámzó világgal indul, a megszokottnál egy héttel hamarabb, június 21-én este.

Az idén befejeződött a szabadtéri játékok több éve tartó műszaki-technikai korszerűsítése, és ismét – megváltozott tartalommal, de – hadrendbe áll a teljesen megújult újszegedi szabadtéri színpad is.

A szabadtéri játékok komoly szerepet tölt be Szeged gazdasági életében. Ez a hazánkban páratlan színházi birodalom az idén nyáron több mint félmilliárd forintnyi bevételt is generál a város kereskedőinek, szállásadóinak és vendéglátósainak – mondta el a fesztivál igazgatója, Herczeg Tamás.

Június 21-től augusztus 19-ig a hagyományos Ajándékkoncert mellett 5 produkció 17 előadását láthatják majd a nézők a Dóm téren, Újszegeden pedig 3 produkció 10 előadására válthatnak jegyet. Így a két játszóhelyre összesen több mint nyolcvanezer nézőt várnak.

– A Dóm téri produkciókra a jegyek nyolcvan százaléka már a megnyitó előtt elkelt, két produkcióból – a We Will Rock You és a Titanic musicalekből – egy-egy pótelőadást is meg kellett hirdetnünk és kiemelkedő az érdeklődés az idei operabemutató, az Aida iránt is – emelte ki a mai bejáráson a fesztiváligazgató, Herczeg Tamás, majd hozzátette: az újszegedi produkciókra pedig már csak néhány száz jegyük maradt, így itt is pótelőadások beiktatásán gondolkodnak.

A fesztiválnyitó táncjáték után érkezik a Dóm térre a fergeteges Queen-musical, amelyet öt estén láthatnak a nézők, majd folytatódik a közkedvelt Shakespeare-sorozat, idén egy romantikus vígjáték, a Szerelmes Shakespeare érkezik a Madách Színházból a Dóm térre. Az idén az évad közepére kerül az operabemutató: július 26-án és 27-én láthatja a közönség Verdi közönségkedvenc művét, az Aidát.

A Dóm téri előadások sorát idén egy musical, a Titanic zárja, amelyet augusztusban hat estén láthatnak a csillagfödeles színház nézői. Augusztus 14-én este pedig klasszikus és kortárs zenei csemegéket vonultat fel a hagyományos Dóm téri Ajándékkoncert.

A megújult újszegedi színpadon pedig komédiával, musicallel és családi mesebalettel várják a nézőket – mondta le Harangozó Gyula művészeti vezető.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Herczeg Tamás Szegedi Szabadtéri Játékok színház