Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ujhelyi illiberális tanulmányi útra hívja Magyarországra a szociáldemokraták európai frakcióvezetőjét
Szegeden 2019. június 18. 18:46

Ujhelyi illiberális tanulmányi útra hívja Magyarországra a szociáldemokraták európai frakcióvezetőjét

Támogatásáról biztosította és meghívta Magyarországra Iratxe García Pérezt, a szociáldemokraták (S&D - Socialists & Democrats, magyarul: Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) kedden megválasztott frakcióvezetőjét Ujhelyi István az MSZP-Párbeszéd EP-képviselője.

Hirdetés

Ujhelyi Facebook-bejegyzésben jelentette be a meghívást. Az írta:

„A spanyol politikus 2000 és 2004 között a madridi parlament, 2004 óta pedig megszakítás nélkül az Európai Parlament tagja. Harcos jog- és környezetvédő, korábban mindkét vonatkozó európai parlamenti szakbizottságban figyelemreméltó munkát végzett. Ígérete szerint kiemelt figyelmet szentel majd a szociális egyenlőség és a szolidaritás javításának, miközben folytatni kívánja a fenntarthatóbb Európáért folytatott küzdelmét is.”

Az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjének a meghívással az a célja, hogy az európai szociáldemokraták vezetője „személyesen is megtapasztalhassa az illiberális orbáni rezsim működését”. Hozzáteszi:

„Bizonyára fogunk tudni olyat mutatni és mesélni a spanyol testvérpártunk által delegált szociáldemokrata vezetőnek, amit még egyik uniós tagállamban sem látott”.

Megválasztását követően Iratxe García Perez hangsúlyozta: az Európai Unió a megalapítása óta nem volt akkora veszélyben, mint ma, és ezzel kapcsolatban a populista, EU-ellenes, idegengyűlölő és szélsőjobboldali pártok megerősödéséről, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek növekedéséről beszélt.

„Európának vissza kell nyernie a lelkét, és az embereket, az egyenlőtlenségek elleni küzdelmet kell cselekvése középpontjába helyeznie” – fogalmazott.

Az 1974-es születésű Pérez 15 éve tagja az Európai Parlamentnek. A csoporton belül májusi választások nyomán a spanyolok adják a legnagyobb nemzeti delegációt. A frakcióvezető-helyettesek személyéről szerdán döntenek.

Pérez megválasztását az Európai Szocialisták Pártjának (PES) nőszervezete is üdvözölte. Gurmai Zita elnök közölte, hogy a politikus segíteni fogja a feminista Európáért és a nemek közötti egyenlőségért folytatott harcot, irányítása alatt a frakció a klímaváltozás, a digitalizáció, a tisztességes adóztatás, valamint a szociális biztonság és az emberi jogok jelentette kihívások megoldásán fog dolgozni.

Az S&D frakciója az új összetételű Európai Parlamentben is a második legtöbb mandátumot tudhatja majd magáénak, ugyan előnye csökkent a többi csoporttal szemben. A képviselői helyek elosztását illetően a végeredmény hivatalos kihirdetése még nem történt meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EP-választás Európai Parlament MSZP Párbeszéd Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés