Hirdetés
Túl a városon 2019. június 18. 15:57

Összeomlóban a baleseti sebészeti ellátás – rendkívüli közgyűlést hívtak össze a traumatológusok

Megelégelték a kormányzati egy helyben topogást a traumatológusok. A kormány szerint nincs semmi látnivaló a traumatológiai ellátás környékén, a benne dolgozók katasztrófáról beszélnek. Kinek higgyünk?

Hirdetés

„A közgyűlés összehívásának elsődleges oka, hogy a budapesti traumatológiai ellátás a személyi és tárgyi feltételek kritikus helyzete miatt már most is összeomlással fenyeget, a vidéki ellátás pedig változatlan feltételek esetén hamarosan kritikussá válhat [...]”

– írja levelében a Magyar Traumatológus Társaság. Június 21-ére hívtak össze közgyűlést, hogy valami történjen végre.

Meghívójukban azt is írják, hogy legfontosabb traumatológiai osztályokon akkora a szakorvoshiány, hogy már az ellátáshoz szükséges minimumfeltételeket is alig tudják biztosítani.

„[...] sem a személyi, sem a tárgyi és eszközfeltételek nem biztosítottak a biztonságos, magas színvonalú, a sérülteknek egyenlő feltételeket biztosító sérültellátáshoz.”

– fogalmaznak a dokumentumban.

A helyzetet csak tetézte az egészségügyi államtitkár legutóbbi akciója. Horváth Ildikó a négyről háromra csökkentette az ügyeletes intézmények számát Budapesten, azért, hogy egy intézményben pihenhessenek az orvosok. Csakhogy a dunai hajósbaleset is megmutatta, hogy a főváros traumatológiai ellátása már egyszerre 7-8 traumás sérült esetén is összeomló-félben találhatja magát.

A traumatológiai ellátáshoz ugyanis nem elég a baleseti sebész, gyakran érsebész, idegsebész, szívsebész és megfelelően képzett műtősök és szakdolgozók kellenek egy-egy speciális trauma ellátásához. Ha gyerekről van szó, akkor pedig akár még több szakembernek is jelen kell lennie a beavatkozásoknál.

A legtöbb centrum viszont már egyszerre három traumás sérültet sem tud fogadni, ami döbbenetesen alacsony szám.

„Ennek alapvető oka a sürgősségi traumatológiai ellátásban dolgozó orvos és szakdolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének és elismerésének hiánya, a megfelelő anyagi-, élet- és munkakörülmények biztosításának elégtelensége, valamint a traumatológiai beavatkozások tarthatatlan alulfinanszírozása, amely nem teszi lehetővé a biztonságos, folyamatos és egyenlő esélyű sérültellátást” – írják a már említett meghívóban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy orvos Horváth Ildikó trauma traumatológia