Túl a városon 2019. június 18. 14:31 Forrás: MTI

A szúnyoginvázió hatékonyabb kezelésére nyújt be törvényjavaslatot a Jobbik

Erről Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának jobbikos alelnöke azt mondta: nem túlzás szúnyoginváziónak nevezni, azt, ami ma Magyarországon történik, hiszen „a brutális szúnyogjelenlét” szinte lehetetlenné teszi a szabadban töltött időt az ország jelentős részében, de egészségügyi problémát is okozhat, illetve mezőgazdaság számára is komoly kihívást jelent.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

a szúnyogok által terjesztett betegségek közül a Nyugat-nílusi láz 2014-ben még gyakorlatilag ismeretlen betegség volt Magyarországon, 2018-ban viszont már 225 hazai esetről számoltak be, amiből 15 halálos volt.

Közölte: a Jobbik a helyzet komplex kezelése érdekében egy törvénycsomagot nyújt be a parlamentnek.

Azt javasolják, hogy a jelenlegi elavult, egy százalékos hatékonyságú kémiai védekezés helyett, olyan Nyugat-Európában bevett szereket alkalmazzanak, amelyek kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítják el, és nem jelentenek veszélyt más rovarokra, állatokra, illetve az emberre

– ismertette.

Elmondta azt is: a Jobbik emellett országos kampányt indítana, hogy az állampolgárok megtudják, ők mit tehetnek a szúnyogmentesebb környezetért, és az iskolai tananyag részévé tennék a témát.

Magyar Zoltán a Jobbik nevében egy operatív törzs felállítását is kezdeményezte, amiben döntéshozók és szakértők együtt értékelnék heti szinten a megtett lépéseket.

Az ellenzéki párt felvetése a probléma hatékonyabb kezelésére azért is tűnik időszerűnek, mert éppen az elmúlt hetekben bizonyosodott be, hogy alőállhat olyan helyzet, amikor az állami hatáskörben, a katasztrófavédelem által végzett szúnyogirtás nem vezet kellő eredményre. Szegeden éppen emiatt kellett az elmúlt hétvégén az önkormányzatnak saját forrásból, 40 millió forintból plusz légi szúnyogírtást végeztetnie.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Jobbik nyár szúnyog szúnyogirtás