Hirdetés
Hirdetés
Kék hírek 2019. június 18. 12:16 Forrás: MTI

Rendőrök vigyázzák a kérészek táncát a Tiszán és mellékfolyóin

A tiszavirág védett kérészfaj, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint. Fokozottan ellenőrzik a biztonságukat tiszavirágzás idején.

Hirdetés

A Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és halászati őrökkel közösen folyamatosan és visszatérően ellenőrzi a területet – tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság kedden.

A közlemény szerint a kérészek már csak a Tiszán és egy-két mellékfolyóján, főként a Körösön lelhetők fel. A természet védelméről szóló törvény kimondja: tilos a védett állatfajok elpusztítása, engedély szükséges a gyűjtésükhöz, a befogásukhoz, a birtokban tartásukhoz is.

A védett rovarok elpusztítója szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt – írták. Felelnie kell annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval belehajt és megzavarja, elpusztítja a kérészeket – közölte a rendőrség.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei folyószakaszon ezen a héten várható a tiszavirágzás.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy Szegeden és környékén lesz-e ilyen, vagy hasonló rendőri biztosítás, amint többet fogunk tudni, megírjuk.

(Fotó: kert.tv)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: környezetvédelem rendőrség Szolnok természet természetvédelem Tisza tiszavirág
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés