Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A nagyárvízre emlékező táncjátékkal már ezen a héten megkezdődnek a Szegedi Szabadtéri Játékok
Művház 2019. június 17. 14:40

A nagyárvízre emlékező táncjátékkal már ezen a héten megkezdődnek a Szegedi Szabadtéri Játékok

Képgaléria
A megszokottnál korábban, már június 21-én a Hullámzó világ című táncjátékkal megkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada. A Dóm téren 6 produkció 18 előadását, a megújult újszegedi színpadon pedig 3 produkció 10 előadását láthatják augusztus végéig az érdeklődők.

Hirdetés

Két játszóhelyen – az Ájándékkoncerttel együtt – kilenc produkció összesen huszonnyolc előadását láthatják majd a nézők június 21. és augusztus 19. között.

A Dóm téren a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával pénteken este megkezdődik az újraindításának hatvanadik évfordulóját ünneplő Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada.

A kétrészes produkció rendezője és koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a darab forgatókönyvírója és dramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa. Az esten fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, a Szeged Táncegyüttes, valamint a városból és annak környékéről érkező  néptáncosok, népzenészek, gyerekek.

A Hullámzó világ tisztelgés a város előtt: a Szöged népe című első rész megidézi a 140 éve történt szegedi nagyárvíz eseményeit.

A darab második részében Rózsa Sándor, a legendás szegedi betyár mellett még sok más híres, illetve hírhedt betyár életének egy-egy mulatságos, derűs és szórakoztató epizódját mutatják be a lendületes és látványos táncprodukcióban.

Ezt követően két hétvégére is a Dóm térre érkezik a fergeteges Queen-musical: június 28-án, 29-én, 30-án és július 5-én, valamint 6-án láthatja a közönség Kentaur díszletei között a We Will Rock You című előadást.

A Queen-musicalt tavaly mutatták be először Magyarországon: nyáron a Dóm téren is láthatjuk

A darabban olyan slágerek csendülnek fel, mint a Radio Ga Ga, a Somebody To Love, a Bohemian Rhapsody és természetesen a címadó dal, a We Will Rock You. A Queen-musicalt tavaly mutatták be először Magyarországon, a PS produkció jóvoltából, az előadás rendezésével Cornelius Baltust bízták meg.

Folytatódik a közkedvelt Shakespeare-sorozat is, idén egy romantikus vígjáték, a Szerelmes Shakespeare érkezik július 12-én és 13-án a Dóm térre. A Madách Színház vendégjátékának rendezője Szirtes Tamás, aki a szabadtéri több sikeres előadását – például a Macskákat vagy a négy éven keresztül játszott Mamma mia!-t – is jegyezte.

A hétszeres Oscar-díjas film alapján készült darab megidézi a drámaóriás alakját, és feleleveníti a Rómeó és Júliát életre keltő szerelem történetét.

A darabban olyan népszerű színészek szerepelnek, mint Csákányi Eszter, Szerednyey Béla, Nagy Sándor, Petrik Andrea, Pusztaszeri Kornél vagy Sáfár Mónika.

A Madách Színház vendégjátékával folytatódik a Shakespeare-sorozat

Az elmúlt évek hagyományától eltérően az idén az évad közepére kerül az operabemutató: július 26-án és 27-én láthatja a közönség Giuseppe Verdi közönségkedvenc művét, az Aidát.

Különleges jubileumot ünnepel idén az olasz mester műve. Az operák királynőjét először 80 éve, 1939-ben mutatták be a Dóm téren Nádasdy Kálmán rendezésében, a zenekart akkor Ferencsik János dirigálta.

Most két részben, olasz nyelven, magyar szövegfeliratozással állítja színpadra Kesselyák Gergely. A Szegedi Szimfonikus Zenekart Pál Tamás vezényli, az opera címszereplőjét Ádám Zsuzsanna, Egyiptom királyát Kovács István, a lányát Gál Erika, az ifjú hadvezért, Radamest pedig László Boldizsár kelti életre.

A Dóm téri előadások sorát idén egy olyan musical zárja, amelynek történelmi háttere a mai napig nem hagyja nyugodni a közönséget.

A Titanic hazai ősbemutatójának augusztus 9-én ad helyet a szabadtéri, majd ez követően még öt estén – augusztus 10-én, 11-én, 16-án, 17-én és 18-án is – láthatják a darabot az érdeklődők.

A Broadway-sikert arató musicalt öt Tony-díjra jelölték, és el is nyerte mindet, köztük a legjobb musicalnek járó elismerést is.

A Titanic musicalre olyan sztárok kaptak beszállókártyát, mint Veréb Tamás, Détár Enikő és Szabó P. Szilveszter, de az álmok hajóján utaznak majd olyan nagyszerű művészek is, mint Szolnoki Tibor, Földes Tamás, Vágó Zsuzsi és Kerényi Miklós Máté.

Erkel Ferenc, Liszt Ferenc és Bartók Béla művei mellett a kortárs magyar zeneszerzők alkotásai is szerepet kapnak az Ajándékkoncerten

Klasszikus és kortárs zenei csemegéket vonultat fel idén az immár hagyományos Dóm téri Ajándékkoncert: Erkel Ferenc, Liszt Ferenc és Bartók Béla alkotásai mellett fontos szerepet kapnak az augusztus 14-i esten a kortárs magyar zeneszerzők is.

Az esten ősbemutatóként felcsendülő Resurrexit című Tóth Péter-mű Szeged városa felkérésére született. A nagyárvíz 140. évfordulójának évében debütáló szimfonikus alkotás a zene nyelvén foglalja össze a Tisza félelmetes erejét és azt az eltökéltséget, amellyel Szeged az újjáépítést követően mégis szebb lett, mint korábban volt.

Folytatásként Szirtes Edina Mókus Vidróczki című etno-szimfonikus műve és az Onnan fentről című alkotásának ősbemutatója hangzik fel a Dóm téren.

Komédiával, mesebalettel és a Koldosoperával debütál a megújult újszegedi színpad

Az Erzsébet-liget rekonstrukciójával párhuzamosan teljesen megújult az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A korszerű színpadtechnikát kapott játszóhelyen így idén nyáron két év kihagyás után ismét lesznek előadások.

Július 19-én, 20-án és 21-én egy újabb Moliére-komédia, a Don Juan avatja fel a megújult játszóhelyet.

Sokszínű társulat áll össze a nyitóprodukciójához: a komédiában olyan nagyszerű művészek lépnek fel, mint Jakab Tamás, Csákányi Eszter, Kulka János és Bodrogi Gyula, valamint a magyar színházi szcéna egyik ikonikus alakja, színész-rendezője, Zsótér Sándor is fellép a Koldus szerepében az újszegedi színpadra.

Moliére-komédiájában, a Don Juanban Kulka János is fellép Újszegeden

Augusztus 2-án, 3-án és 4-én az eddig megszokott prózai előadások mellett bemutatják a Koldusoperát, amelyet még sosem játszottak a szabadtérin. Brechtnek ez a humorban és iróniában gazdag zenés darab hozta meg a töretlen sikert – a mai napig ismerősen cseng sokaknak a Cápadal, vagy a főszereplő, Bicska Maxi neve.

Augusztus 16-tól az Erkel Színházban 15 éve nagy sikerrel játszott családi mesebalett, a Hófehérke és a hét törpe várja majd négy estén át a közönséget.

Kocsák Tibor és Harangozó Gyula darabja nemcsak az Operaházban aratott nagy sikert, hanem külföldön is: Európától Ausztráliáig láthatták, és 2012-ben a hongkongi művészeti fesztivál nyitódarabja volt.

Az Erkel Színházban nagy sikerrel játszott családi mesebalett, a Hófehérke és a hét törpe  is eljön Újszegedre (fotó: opera.hu/Nagy Attila)

Az újszegedi játszóhely Szeged második számú szabadtéri színháza, ám mégis nagy színpadnak számít, hiszen pótszékekkel együtt 1200-an nézhetnek meg egy- egy előadást. A szabadtéri játékok szervezőinek pedig az a nem titkolt célja, hogy ez a színpad méltó partnere legyen a Dóm térinek.

A Szegedi Szabadtéri Játékok programja

Dóm tér

Június 21., 22.:
Hullámzó világ – táncjáték

Június 28., 29., 30., július 5., 6.:
We Will Rock You – musical

Július 12., 13.:
Szerelmes Shakespeare – romantikus komédia

Július 26., 27.:
Verdi: Aida – opera

Augusztus 9., 10., 11, 16., 17., 18.:
Titanic – musical

Augusztus 14.:
Ajándékkoncert

Újszegedi Szabadtéri Színpad

Július 19., 20., 21.:
Don Juan – komédia

Augusztus 2., 3., 4.:
Koldusopera – brecht-musical

Augusztus 16., 17., 18., 19.:
Hófehérke és a hét törpe – családi mesebalett

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 2019-es évad bemutató Dóm tér Szegedi Szabadtéri Játékok színház
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés