Hirdetés
Szegeden 2019. június 17. 13:34

Idén elkezdődhet a Szent György tér felújítása

Korábbi beruházásokhoz nyújt plusz forrásokat, illetve országos pályázatokhoz biztosít önrészt az önkormányzat. Többek között elindulhat a Szent György tér rekonstrukciója is a városi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának hétfői döntése értelmében.

Újabb 6 millió forintot biztosít az önkormányzat az Újszegedi Szabadtéri Színpad műszaki felújítási munkálataira. Mint ismert, az újszegedi Liget felújítása keretében teljes átalakításon esett át az itt található szabadtéri színpad, ám a létesítményt működtető Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft. teljes műszaki felújítást tartott szükségesnek. Ehhez februárban 80 millió forintot megszavazott a városi közgyűlés, de társaság tájékoztatása alapján az elvégzett munkálatok költsége nettó 6 millió forinttal meghaladta ezt az összeget.

A város a Szent György téri rekonstrukciós munkálatok elvégzésére (szökőkút és közvetlen környezetének megújítása, burkolatcsere) beszerzési eljárás keretében a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel kíván szerződést kötni az önkormányzat az idei költségvetésében szereplő „Városrészi központok felújítása” előirányzaton rendelkezésre álló keretösszeg terhére. A beruházás tervezett összege 71,5 millió forint.

A városi költségvetés biztosítja a Szegedi Vadaspark részére az indiai orrszarvú bemutatóház megépítéséhez szükséges összeget. Eredetileg 100 millió forint állt rendelkezésre erre a célra, ám a közbeszerzési eljárás kiírása után kiderült, ezt a keretet 30 millió forinttal meg kell toldani. Ennek fő oka, hogy látványosan megugrottak az építőiparban az árak az utóbbi hónapokban, így folyamatosan korrigálni kell a kiírásokban a keretösszegek nagyságát.

Történeti és Irodalomtörténeti Látványtár kialakítására pályázik a Móra Ferenc Múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt projekt keretében. A kért összeg valamivel több mint 26 millió forint, melyhez 2,7 millió forint önrészt biztosít az önkormányzat. A látványtár a Móra Ferenc Múzeum egyik legrégebbi egységében, a barokk kori vármaradványban lesz.

Olyan anyagok bemutatására nyílik lehetőség, amelyek eddig még soha nem voltak láthatók. Régi korok ötvösműveinek galvanoplasztikái (kelyhek, kupák, poharak), amelyek 1905–1908 körül még Tömörkény István igazgatósága alatt, kormánytámogatással készültek a múzeum részére. A szegedi pecsétnyomók a régi Szeged céhes életét és közigazgatását teszik kézzelfoghatóbbá a tervezett kiállításnak köszönhetően.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság orrszarvú Szegedi Vadaspark Újszegedi Szabadtéri Színpad Szent György tér