Szegeden 2019. június 16. 21:20

Egy szoboravatás emlékére

Októberben lesz tizenhat éve, hogy Szegeden fölavatták Nagy Imre köztéri szobrát, harminc éve volt, hogy újratemették Budapesten. Idén, NER9-ben meg azt érezzük, ott tartunk, ahol 1988-ban „tartott” az Új Köztemetőben a 301-es parcella.

Harminc éve, hogy Nagy Imre mártírhalált halt miniszterelnököt társaival együtt újratemették Budapesten. Elhangzott a koporsóknál sok fontos, forradalmi beszéd és üzenet, ám azok akik mondták ezeket, kicsit már másképpen gondolkoznak.

Az évforduló kapcsán erre mutatott rá emlékező Facebook-bejegyzésében Szeged polgármestere, Botka László is.

„Mára Nagy Imrét megpróbálják lefokozni, szobrát áthelyezni, emlékét és az egész forradalmát átírni. Nagy Imre elsősorban ember volt, hibákkal és erényekkel, de amikor kellett, kitűnt és változott, változtatott. Bátorsága páratlan volt és meghozta a végső és legnagyobb áldozatot. Emlékét mi, a demokratikus Magyarország hívei örökké őrizni fogjuk.”

A teljes posztért kattintson a beágyazott bejegyzésre, de ha megnézte, térjen vissza hozzánk is!

A Fortepanon találtunk néhány képet a budapesti Új Köztemető 301-es parcellájáról, 1988-ból. Egy évvel az újratemetés előtt ilyenek voltak az állapotok. Harminc évvel az újratemetés után sajnos körülbelül újra itt tartunk – de nem a temető, hanem az ország.

Míg el nem feledem: nyitóképünk Lapis András szegedi alkotásának egy részlete. Nagy Imre keze, a papírlapjaival. Ha legközelebb arra jár, nézze meg ön is közelebbről!

És akkor most irány az Új Köztemető:

Budapest, Új Köztemető, a 301-es parcella 1988-ban (fotók: Fortepan/Hodosán Róza)

Megemlékezés a 301-es parcellánál egy évvel Nagy Imre és mártírtársai állami újratemetése előtt, 1988-ban

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: évforduló Nagy Imre Nagy Imre-szobor