Hirdetés
Túl a városon 2019. június 16. 15:43 Forrás: MTI

A Tisza-tavon is gyűjtik a műanyagpalackokat a PET Kupa résztvevői

Vízre szálltak az I. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői, hogy idén először a Tisza-tavon is begyűjtsék a műanyag palackokat.

Hét induló csapat hajója tizenkét különösen szennyezett területen gyűjti össze Tiszafüredtől Kisköréig a hulladékot, amelynek feldolgozható részét – legalább a felét – a korábbi évekhez hasonlóan idén is újrahasznosítják.

A csapatok pénteken érkeztek, szombaton hajót építettek, a hulladékgyűjtésre vasárnaptól keddig van lehetőségük. Kedd este hirdetnek eredményt.

A PET Kupa versenyeknek minden Tisza-menti település örülhet, a versenyzők évről-évre több tonna műanyagpalackot gyűjtenek össze. Tavaly 10 tonna jött össze.

Sok mikroműanyag lehet a hazai folyók üledékeiben

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói szerint jelentős környezeti kockázattal jár a sok mikroméretű műanyagszemcse a folyók üledékében.

Az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének kutatói a Maros üledékeit Lippától Makóig vizsgálták. Kimutatták, hogy a mederből származó egy kilogrammnyi mintában esetenként akár 40 ezer mikroműanyag-szemcse is található. Összehasonlításként: egy korábbi vizsgálat az angliai Manchester melletti vízfolyások üledékeiben kilogrammonként legfeljebb 12-25 ezer ilyen szemcsét azonosított.

(fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: műanyag szemét PET-palack Tisza