Túl a városon 2019. június 14. 22:27 Forrás: MTI

LMP: Összeomlás szélén a szociális szektor

Az ellenzéki párt a szociális dolgozók bérének rendezésére szólítja fel a kormányt.

Ha idén nem lesz jelentős béremelés, akkor tömeges elvándorlással kell számolni

– mondta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, korábban a szociális dolgozókat tömörítő egyik szakszervezet már sztrájkot helyezett kilátásba arra az esetre, ha a kormány idén nyáron nem rendezi a szociális dolgozók bérét, a napokban pedig a közszolgálati dolgozókat tömörítő szakszervezet jelentett sztrájkkészültséget.

Ungár Péter szerint ennek az az oka, hogy a kormány az elmúlt kilenc évben a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelésén kívül nem növelte jelentősen a szociális dolgozók bérét. 

A három legnagyobb állami bértábla – egészségügy, oktatás, szociális – közül jelenleg a szociális szektorban van a legnagyobb elöregedési ráta, itt a legalacsonyabb a diplomások és a szakképzéssel rendelkezők fizetése, és itt van a legtöbb betöltetlen álláshely is – mondta az LMP képviselője, aki szerint a három bértáblát végzettség szerint kellene egységesíteni.

Ungár szerint a kormány a jövő évi költségvetésben sem növeli a szociális területre erre szánt forrásokat, ezért az LMP módosító javaslatot nyújt be a szektorban dolgozók bérének növelése érdekében.

Az LMP-s politikus arra kérte a szféra dolgozóit, hogy keressék meg egyéni országgyűlési képviselőjüket, szóljanak a fideszes képviselőknek, hogy tarthatatlan állapotok vannak az intézményekben.

(Fotó: MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: béremelés bérrendezés LMP Orbán-kormány