Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. június 14. 20:11

A Könyvkirály(lány)nak a matematika az egyik kedvenc tantárgya

Képriport
Egyetlen év alatt több mint 16 ezer oldalt olvasott el a Somogyi-könyvtár olvasásnépszerűsítő játékának győztese, az ötödik osztályos Manqarious Sarah. A Könyvkirály(lány) fejére ma délután tették fel a koronát a városháza dísztermében.

Hirdetés

Egy bő évtizeddel ezelőtt Könyvkirály elnevezéssel azért indította el a Somogyi-könyvtár olvasásnépszerűsítő játékát, hogy igényes művek ajánlásával is fejlesszék a gyermekek olvasáskultúráját. Fontos cél volt az is, hogy felhívják a figyelmet a fiatal olvasók által kevésbé ismert művekre.

Minden évben az Ünnepi Könyvhéten avatják fel a Könyvkirályt, aki az ajánlott, korosztályonkénti bontásban található könyvek közül a legtöbbet olvasta el és a játékhoz hozzátartozó feladatlapot a valamelyik könyvtárban leadta.

Ezeket olvasták szívesen a versenyzők

Héron, Domitille: Mese az egérlyukról
Darvasi László: Pálcika – ha elindul akkor aztán zsupsz
Aubry, Cécile: Belle és Sébastien
Simon Réka Zsuzsanna: Ahány király, annyi mese

Számára és a legtöbbet elolvasóknak minden évben ünnepélyes birodalomalakítási és koronázási ceremóniát szerveznek a könyvtárosok, ahol Könyvkirályt, Főkönyvhercegeket, Könyvhercegeket és birodalmi tagokat díjaznak.

A játék folyamatos, minden évben az Ünnepi Könyvhéten új Könyvkirályt jutalmaznak, az idén már tizenharmadik alkalommal hívták meg a városháza dísztermébe a legjobbakat a koronázási ceremóniára.

A 2019-es játékban összesen hatvanhatan vettek részt, közülük a legtöbb könyvet, szám szerint száztizenkettőt Manqarious Sarah 5. osztályos diáklány olvasta el, így idén az ő fejére tette fel a koronát az Örökös Könyvkirály, Sebők Liliána Hajnalka, aki azért viselheti a tiszteletbeli címet, mert eddig már háromszor győzte le kortársait az olvasási versenyben és érdemelte ki a koronát.

Mekkora teljesítmény is elolvasni egyetlen év alatt 112 könyvet? Nagy! De lássuk a számokat:

ez 16 ezer 79 oldal, egymásra téve a köteteket 192 centiméter magas könyvoszlopot formáznának és mérlegre téve 38 kilót nyomnának a Manqarious Sarah által elolvasott könyvek.

Azt gondolnánk, a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolába 5. osztályos diákjának az irodalom a kedvenc tantárgya, pedig nem:

– A matek és történelem a kedvencem – árulta el Sarah, és mindjárt hozzá is tette: a több mint száz könyv közül nem véletlenül a Villámtolvaj lett a kedvence, mert az is történelmi témájú, a görög istenekről szól.

A Könyvkirály(lány) is várja persze a nyarat, a vakációt, amit az idén a nagymamánál, Szegváron tölt majd, de előtte még átveszi a bizonyítványát – amibe reményei szerint csupa ötös osztályzat szerepel majd.

Könyvkirály
Manqarious Sarah    

Főkönyvherceg (felső tagozatos)
Sebők Violetta 6. osztályos

Főkönyvherceg (alsó tagozatos)  
Király Sára 4. osztályos

Könyvherceg (felső tagozatos)
Makai Alíz 6. osztályos
Székely Anna Bodza 6. osztályos
Nózsi Ivett 7. osztályos

Könyvherceg(alsó tagozatos)  
Fóris Hanna 4. osztályos
Varga Vivien 4. osztályos
Böngyik Sára 3. osztályos
Böngyik Dániel 1. osztályos
Csanki Boglárka 1. osztályos

Nyitóképünkre kattintva megnézhetik Szabó Luca díjátadón készült képgalériáját.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díj Könyvkirály Ünnepi könyvhét városháza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés