Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. június 14. 18:06

Pert nyert Ujhelyi István: elmeszelte a bíróság a Déli Szót és a Szegedmát

A Szegedi Törvényszék megállapította: valótlanul híresztelték, hogy az Európai Parlament szocialista képviselőjének szőregi házát több tízmillió forintért a Szeviép egy közbeiktatott cég segítségével újította fel. 

Hirdetés

(Ha nincs ideje, vagy lusta olvasni, görgessen le és nézze meg a Szeged Televízió rövid videóját, benne a legfontosabb információkkal!)

A pénteki ítélethirdetésen nem jelent meg sem a felperes, sem az alperes, sem azok jogi képviselői.

A Déli Szónak az ítélet jogerőre emelkedésétől számított nyolc, míg a Szegedmának öt napon belül az Ujhelyi által sérelmezett cikkekkel azonos helyen és terjedelemben (a hírportál esetében időmegkötést is tartalmaz az ítélet) helyreigazítást kell közölnie. 

A Déli Szónak azt kell elismernie, hogy Baranyi Sándor és a Fidesz, míg a Szegedmának, hogy Baranyi Sándor és Délmagyarország nyomán valótlanul híresztelték, hogy Ujhelyi István szőregi házát több tízmillió (30-40 millió) forintért a Szeviép újította fel. 

A Szegedi Törvényszék ítéletében azt is megállapította, hogy mindkét sajtótermék valótlanul híresztelte, hogy Deák László Szeviép-károsult haláláért felelősség terhelné Ujhelyi Istvánt. A Déli Szót és a Szegedmát kiadó Napfény Média és Marketing Kft-t 238-238 ezer forint perköltség és 36-36 ezer forint illeték megfizetésére kötelezte a bíróság. Az ítélet ellen 15 napig lehet fellebbezni. 

Lakatos Péter bíró az ítélet indoklásában kitért arra is, miért utasította el az alperesnek azt az indítványát, hogy az ügyben tanúként hallgassák meg Baranyi Sándort és Pistrui Lászlót, a Szeviép Zrt. két korábbi igazgatósági tagját. A Déli Szót és a Szegedmát képviselő ügyvéd azzal indokolta Baranyi meghallgatását, hogy az ügyet kirobbantó, a Délmagyarországban megjelent interjú alanya ő volt. Ugyanakkor Pistrui László személye és neve a sajtó-helyreigazítási per tárgyát képező ügyben semmilyen vonatkozásban nem hangzott el – ahogyan erre az ügyben eljáró bíró is utalt. 

Baranyi Sándor tanú meghallgatásának elutasítását azzal indokolta, hogy ez egy olyan típusú per, amiben a bizonyítékot az első tárgyalási napon rendelkezésre kell bocsátani. A bíró Baranyi mellőzésével kapcsolatosan azt is jelezte, hogy az első tárgyalási napon (június 3-án) levetített tévéfelvételen úgy nyilatkozott, hogy az ügy részleteire maga sem emlékezik. Az ítélet indoklásában az is elhangzott, hogy az interjúalany tanúként sem tehetne más állításokat, mint az idézett újságcikkben, ami szükségtelenné tette, hogy beidézzék.

Az ítélet egyelőre nem jogerős.

bp

(Borítókép: Teljesen üres tárgyalóteremben ismerteti az ítéletet Lakatos Péter bíró 2019. június 14-én. Fotó: a Szeged TV felvétele)

Videónk is van! A Szeged Televízió röviden összefoglalta a lényeget.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság Déli Szó helyreigazítás per Szegedi Törvényszék Szegedma Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés