Hirdetés
Szegeden 2019. június 13. 18:54

Közel 6 ezer fa életét mentették meg óvodások és iskolások

Képriport
Több éves hagyomány, hogy a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. papírgyűjtési akciót szervez iskolák és óvodák számára. Idén tavasszal több mint 14 ezer gyerek megközelítőleg 465 tonna papírt gyűjtött össze. A legjobban teljesítő intézmények csütörtökön vehették át a díjakat.

Hirdetés

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. minden évben két alkalommal szervez papírgyűjtési akciót. A tavasszal meghirdetett akcióra 66 Csongrád megyei intézmény, 30 óvoda és 36 iskola nevezett. Az esemény 12 ezer iskolást és 2 ezer óvodást mozgatott meg. A gyerekek – a szülők segítségével – közel 465 tonna papírt gyűjtöttek össze. Ezt a hulladékot a cég a dunaújvárosi papírgyárba szállítja és ott másodlagos nyersanyagként hasznosítják.

Koltainé Farkas Gabriella, a cég ügyvezetője elmondta, az akcióval több céljuk is van. Az egyik, hogy a papír újrahasznosításával megvédjék a fákat a kivágástól, a másik, hogy a gyermekeket és a családokat a természet védelmére, a környezettudatos életmód fontosságára figyelmeztessék. Kiemelte, minden intézmény nagyon lelkes volt, a legtöbb papírt a Karolina Általános Iskola és Gimnázium gyűjtötte össze, majdnem 30 ezer kilót.

Hozzátette, az összegyűjtött közel 500 tonna papírral mintegy 5580 fát mentettek meg a kivágástól a gyerekek.

Magos Gábor tanító, Kovács Dávid, Kovács Julianna, Karolina Általános Iskola és Gimnázium

A legjobb eredményt a Karolina Általános Iskola és Gimnázium érte el. Az iskola tanulója, a harmadik osztályos tanulója, Kovács Dávid elmondta, mindenki megmozgattak környezetükben, hogy minél több papírt gyűjtsenek össze, mert ezzel fákat tudnak megmenteni. Testvére, Kovács Julianna, aki első osztályos, hozzátette az iskolában kapott lapoktól kezdve, az újságokig mindent bevittek a gyűjtés során.

Az iskolában a papírgyűjtést Magos Gábor, tanító szervezte, aki egyben ÖKO-felelős is. Elmondta 22 éve dolgozik az intézményben, azóta szervezi a papírgyűjtést is. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt időszakban meg tudta mozgatni a diákokat és a szülőket és többször is az első helyen tudtak végezni a vetélkedésben. Mindenki nagyon lelkesen kapcsolódott be a gyűjtésbe és vitték a gyűjtőpontra a papírt. A gyűjtésből szerzett pénzt az osztályok kapják meg és általában az osztálykirándulásokra fordítják. A 100 forintos díjból pedig különféle eszközöket vásárolnak.

A versenyen induló intézményeket, a gyerekek létszáma alapján csoportosították és végül hat kategóriában hirdettek győztest. A győztes iskolák között 190 ezer forintot, az óvodák között pedig 95 ezer forintot osztottak fel.

Az iskolák közül az I. kategória győztese a Karolina Általános Iskola és Gimnázium lett, az intézmény 100 ezer forint jutalomban részesült. A II. kategória győztese a Bonifert Domonkos Általános Iskola lett, ezért 60 ezer forint jutalomban részesült. A III. kategória győztese a pusztaszeri Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda lett, az ő jutalmuk 30 ezer forint volt.
Az óvodák közül az I. kategória győztese az Építő utcai Óvoda lett, ezért 50 ezer forint jutalmat kaptak. A II. kategória győztese a Negyvennyolcas utcai Óvoda lett, az intézmény 30 ezer forintot kapott. A III. kategória győztese pedig a Ferencszállási Óvoda lett, jutalmuk 15 ezer forint volt.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.