Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. június 13. 18:00

Nagy Imrére emlékeztek a Rákóczi téren

Képriport
1956 mártír miniszterelnökére emlékeztek a Rákóczi téren felállított szobránál. A koszorúkat a szegedi önkormányzat és a Nagy Imre Társaság képviselői helyezték el.

Hirdetés
Hirdetés

61 évvel ezelőtt, 1958. június 16-án végezték ki Nagy Imrét és mártírtársai Gimesi Miklóst és Maléter Pált. A holtesteket előbb a kivégzésük helyszínén, a Gyűjtőfogház udvarán földelték el, majd 1961-ban, titokban az Új Köztemető 301-es parcellájában, egy jelöletlen sírban helyezték el a maradványokat.

A mártírhalált halt miniszterelnököt és társait 1989. júniusban temették újra, méltó körülmények között. Ez az esemény lett a rendszerváltás jelképe.

Csütörtök délután az önkormányzat és a szegedi Nagy Imre Társaság képviselői emlékeztek meg a 61 éve mártírhalált halt magyar miniszterelnökről.

Géczi József Alajos megemlékezésében arról beszélt, hogy 1989 májusában éppen Szegeden a Reformkörösök tanácskozásán ítélték el hivatalosan a Nagy Imre ellen lefolytatott koncepciós pert és követelték az állampárttól rehabilitációját. Véleménye szerint a politikai rendszerváltás ezt követően gyorsult fel Magyarországon, megindultak a Nemzeti Kerekasztal tárgyalások. Hangsúlyozta, a rendszerváltás nem jöhetett volna létre Nagy Imre és társai rehabilitációja nélkül.

Gézi József Alajos reményét fejezte ki, hogy az önkormányzat által felállított Nagy Imre szobrot senki nem akarja majd elmozdítani, mivel most van a méltó helyén.

A rövid megemlékezés végén a szegedi önkormányzat nevében Tóth Károly és Révész Mihály, a Nagy Imre Társaság képviseletében Géczi József Alajos helyezett el koszorút.

Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koszorúzás megemlékezés Nagy Imre Nagy Imre-szobor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés