Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • „Valós veszélye volt, hogy bajba kerülünk” – a reformkörökre emlékeztek Szegeden
Szegeden 2019. június 13. 19:34

„Valós veszélye volt, hogy bajba kerülünk” – a reformkörökre emlékeztek Szegeden

A reformkörök megalakulásának harmincadik évfordulójára és a Nemzeti Kerekasztal 1989. június 13-i első ülésére emlékeztek a szegedi Szegfű Klubban.

Hirdetés
Hirdetés

„Vigasztalásnak szánjuk a mai beszélgetést. Az EP-választáson semmi más nem történt, mint hogy átrendeződtek a szavazatok a baloldalon” – így próbálta oldani a hangulatot Géczi József Alajos a rendszerváltás-kori MSZMP reformpolitikusa.

Géczi visszaemlékezve a harminc évvel ezelőtti eseményekre azt mondta: 1989 május 9-én az MSZMP Központi Bizottsága még úgy határozott, hogy nem kell pártkongresszust tartani, elég csak pártkonferenciát rendezni. Grósz Károly és az akkori vezetés ugynis előbb a választásokat akarták megtartani, és csak ezután lettek volna hajlandók belekezdeni a párt megreformálásába.

„Ezt a forgatókönyvet felrúgtuk, azt mondtuk, nem lehet nekimenni így a választásoknak” – emlékeztetett Géczi József Alajos, aki szerint a szegedi reformereknek, az 1988 novemberében alakult szegedi reformkörnek és a később az országszerte megalakult reformköröknek hatalmas szerepük volt abban, hogy az MSZMP egyáltalán leült tárgyalni az Ellenzéki Kerekasztallal.

„Követeltük, hogy tárgyaljunk a frissen alakult Ellenzéki kerekasztallal. Grósz Károly még akkor is azt hirdette, hogy szabad választások legközelebb 1995-ben lesznek” – mondta a baloldali politikus.

A beszélgetésen Lovász József elmondta: Grósz Károly a pártot akarta megreformálni, demokratikus szocializmusról és szociális piacgazdaságról beszélt, de a reformerek, Nyers, Pozsgay, Németh, Horn és a többiek új pártot és nyugati típusú szociáldemokráciát akartak. 

Lovász József elmesélte: a keményvonalasok érzelmileg is próbáltak hatni a reformerekre, többen azt kérdezték tőlük:„A lámpavason akartok látni bennünket?”. Hozzátette: Grósz Károly fehér terrorral is fenyegetett az egyik pártkongresszuson.

„Reális veszélye volt annak, hogy bajba kerülünk, ha végbemegy a rendszerváltás” – ismerte el Lovász.

A beszélgetésen elhangzott:

az 1988-ban és 1989-ben alakult reformkörök célja a túltagadott polgári értékek visszaemelése a társadalomba, a gazdaságban a többféle tulajdonforma és a többpártrendszer bevezetése volt, de nem fogalmazták meg konkrétan a rendszerváltás gondolatát.

„Ha mi nem vagyunk, akkor az MSZMP-t nem sikerül lebontani, és nem ült volna össze a Nemzeti Kerekasztal sem” – zárta szavait Lovász József.

A szegedi reformkör megalapításában részt vevő Révész Mihály a mai rendszerrel kapcsolatban megjegyezte: a rendszer Horthy óta nem változott, egy rosszul működő államkapitalizmusban éltünk a rendszerváltásig. Hozzátette:

„A Fidesz ezt a hagyományt folytatja, csak az államkapitalizmus mellett a feudális hagyományokhoz is visszatért 21 után.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Géczi József Alajos MSZP Szegfű Klub