Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egyre népszerűbb az IKV „Újítsd fel magad!” akciója: újabb húsz lakást hirdetnek meg
Szegeden 2019. június 13. 12:44

Egyre népszerűbb az IKV „Újítsd fel magad!” akciója: újabb húsz lakást hirdetnek meg

Képriport
Egyre népszerűbb az IKV Zrt. új bérletkonstrukciója: felújításra váró lakásokra lehet pályázni, a nyertes a beköltözés előtt saját ízlése, igénye és pénztárcája szerint varázsolhatja újjá a meghirdetett – zömében belvárosi – lakást. Az egyik elkészült otthont ma mutatták be a Kölcsey utcában.
Hirdetés

– Az új konstrukciót az tette lehetővé, hogy a közgyűlés 2017 decemberében módosította az önkormányzat tulajdonában álló lakásokról szóló rendeletet – mondta el a bemutatón Kardos Kálmán, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az új konstrukció lényege, hogy miután a bérlő saját maga ízlése szerint helyreállította a lakást, határozatlan idejű bérleti jogviszonyt létesítenek vele, mindezért térítési díjat és úgynevezett költségelvű bérleti díjat, azaz lakbért kell fizetnie az IKV-nak.

– A cél az, hogy a helyreállításra szoruló üres lakásokban az alapvető munkák elvégzésén túl a bérlő igényeire szabva történjen meg a felújítása – mondta el Kardos Kálmán.

A nyertes pályázóval egyéves, határozott időre szóló lakásbérleti szerződést kötnek, ez alatt köteles a bérlő, legalább azokat a minimális felújításokat elvégezni, amelyeket az IKV számára előír, ám – ha szeretné és pénztárcája is megengedi – ennél sokkal igényesebben is felújíthatja a lakást.  

A munkálatok elvégzését az IKV Zrt. folyamatosan ellenőrzi. Amennyiben a bérlő a helyreállítási munkákat elvégezte, azt a társaság műszaki ellenőre igazolta, valamint lakbér, illetve közüzemi díjtartozása nincs, az egyéves határozott időre szóló lakásbérleti szerződés határozatlan időtartamra módosul és a szerződési biztosíték összegét visszafizetik a bérlőnek.

A bérlő, Samu Ferenc Kardos Kálmán elnök-veréigazgatónak mutatja, hogyan sikerült a lakásfelújítás. (fotó: Rafai Gábor)

A lakásbérleti szerződés határozatlan időtartamra történő módosításának az is a feltétele, hogy a bérlő a térítési díj és a helyreállítási költség összegének különbözetét megfizesse.

A bérlő ezt követően költségelvű bérleti díjat köteles fizetni, ami nagyjából fele a szabadpiaci lakbérnek.

– Nekem szerencsém volt, mert bioépítész vagyok, így könnyebben belevágtam egy ilyen nagy felújításba – mondta a Kölcsey utcai 118 négyzetméteres, mára teljesen felújított lakás bérlője, Samu Ferenc.

Ahogyan mondta, annyira beleszeretett a régi, belvárosi otthonba, hogy ha nem lenne építész, akkor is belevágott volna. Állítja, megérte a sok munka és költség.

Kardos Kálmán elmondta, június 15-én újabb húsz felújításra váró, különböző alapterületű lakás pályázati felhívása jelenik meg a Szegedi Tükörben, de a kiírás megtekinthető lesz az IKV Zrt. honlapján is.

A meghirdetett lakások mind a belvárosban találhatók: így a Kölcsey utca 4. szám, a Klauzál tér 5., Széchenyi tér 15., Stefánia sétány 1-2., Tisza Lajos körút, illetve az Attila utca 1. szám alatt.

Pályázhat minden nagykorú, magyar állampolgár, illetve olyan személy, aki nem rendelkezik Szegeden önkormányzati bérlakással.

A részletes feltételeket a pályázati kiírás fogja tartalmazni. Érdemes figyelemmel kísérni.

Nézzék meg a Szeged Televízió beszámolóját is!

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bérlakás felújítás IKV pályázat