Hirdetés
Kék hírek 2019. június 12. 13:36 Forrás: police.hu

Még mindig vannak, akik nem tanulnak mások hibáiból

A hosszú hétvégén a rendőrök nem pihentek, hanem többek között ittas vezetőket kerestek. Találtak is tizenkilencet a három nap alatt.
Hirdetés

A rendőrök tizennégy alkalommal Szegeden, kétszer Hódmezővásárhelyen, illetve egy-egy esetben Makón, Csongrádon, valamint Kisteleken indítottak büntetőeljárást ittas sofőrrel szemben 72 óra alatt. A megye útjain összesen húsz baleset történt szombattól hétfőig, amelyekben öten sérültek meg.

Ki kell emelni, a kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital elfogyasztása is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek rosszul hatnak a sofőrökre.

Szakértői álláspont szerint a közlekedésbiztonság szempontjából legkedvezőbb, ha a járművezetők egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt vezetés előtt, illetve közben. Az alkohol hatása egyénenként változik, sőt még ugyanaz a személy is különbözőképpen reagálhat ugyanannyi alkohol mennyiségre. A hatás függ például attól, hogy üres vagy teli gyomorra ivott, mennyire fáradt, szed-e éppen nyugtatót vagy fájdalomcsillapítót. Az alkohol ezreléket meg lehet becsülni, de az alkohol hatását nem.

Az alkohol a látást is hátrányosan befolyásolja, mivel a szemmozgások idegi irányítása különösen érzékeny az alkohol hatására. Ezen kívül már igen kis mennyiségű alkohol oldja a feszültséget, csökkenti a gátlásokat, rontja az önkontrollt.

Az ittasan bekövetkezett balesetek megelőzésére a tömegközlekedési eszközök, taxi igénybevétele vagy a szórakozó társaságban egy aznap este alkoholt nem fogyasztó „bulisofőr” is megoldást jelent.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alkohol alkoholfogyasztás ittas vezetés rendőrség szonda