Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. június 11. 14:55

Évadzáró: sok fellépéssel ünnepelték a jubileumi évadot a szimfonikusok

Képriport
A város zenészei az évadban 80 alkalommal adtak koncertet, és több mint százszor másztak le a színház zenekari árkába. Évadot zártak ma a szimfonikusok.

Hirdetés

Az évadzáró társulati ülés végén az együttes tagjai titkos szavazással megválasztották az évad művészét, az elismerést idén Steiler Tamás oboa szólamvezető érdemelte ki.

Két fontos évfordulót is ünnepelhetett a most véget érő évadban a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Egyrészt éppen száz éve, 1919-ben lépett fel először az egy évvel korábban alakult Szegedi Filharmonikus Egyesület zenekara, másrészt ötven évvel ezelőtt, 1969-ben lett önálló városi intézmény a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Kozma József, a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság elnöke a fenntartó önkormányzat nevében is elismerősen szólt az együttes tevékenységéről.

– Sok munka volt a jubileumi évad fellépései mögött és ez meg is látszott az együttes kiváló teljesítményén – mondta a városatya, majd beszélt arról is, hogy az állami finanszírozás évad közben történt változása bizonytalanságot okozott, de ez nem látszott meg a zenészek teljesítményén.

(fotók: Szabó Luca)

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója évadértékelőjében elmondta,

az együttes kilencvenkilenc zenésze tavaly ősz óta 80 hangversenyt adott és 101 alkalommal zenéltek a szegedi színház előadásain is.

A 2018/2019-es színházi évadban három operában, valamint egy zenés gyermekdarabban, a Szaffiban és a nagysikerű Valahol Európában című musicalben működött közre az együttes. Így összesen 28 operaelőadásban és 73 könnyűzenei produkcióban vettek részt a színház falai között.

Az együttes több vidéki városban is hangversenyezett: többek között Pécsen, Baján, Mórahalmon és Kalocsán léptek fel, gyermeknek szóló előadásokat tartottak és több fellépésen vettek részt Budapesten, valamint rendszeresen vendégszerepeltek a környező határon túli városokban.

Bár hivatalosan véget ért az évad, a szegedi zenészek a nyáron sem maradnak munka nélkül: a héten Kunszentmártonban, majd a szomszédos Szabadkán lépnek fel. Nyáron pedig négy ősbemutatójuk is lesz.

A szabadtéri játékokon az Aida és a Titanic produkciókban vesznek részt, de az idén is megtartják a hagyományos Ajándékkoncertet.

Az augusztus 14-i esten klasszikus és kortárs zenei csemegéket vonultatnak fel: Erkel Ferenc, Liszt Ferenc és Bartók Béla alkotásai mellett fontos szerepet kapnak a kortárs zeneszerzők is.

A koncerten ősbemutatóként felcsendülő Resurrexit című Tóth Péter-mű a nagyárvíz 140. évfordulójára Szeged városa felkérésére született. Folytatásként pedig Szirtes Edina Mókus Vidróczki című etno-szimfonikus műve és az Onnan fentről című alkotásának ősbemutatója hangzik majd fel a Dóm téren.

Az együttes a jubileumi évet szeptember 15-én este koncerttel is megünnepli majd a Nagyszínházban.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 2018/2019-es évad Gyüdi Sándor Szegedi Szimfonikus Zenekar
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés