Hirdetés
Hirdetés
Kék hírek 2019. június 11. 11:27

Indul a roham a határátkelőkön, de nem úgy

Nyári üzembe állnak a Csongrád megyei határátkelőhelyek: Nyugat–Európából hazaindultak a vendégmunkások, keletről a nyaralók mennek nyugatra.

Hirdetés

Terbe Roland a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályának vezetője a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös sajtótájékoztatóján elmondta:

július végéig kilépő irányba, augusztus elejétől a belépő oldalon alakulhatnak ki torlódások.

A legkritikusabb időszaknak július utolsó és augusztus első két hete számít, amikor mindkét irányban lehetnek sorok.

A röszkei autópálya-határátkelőhelyen 24, a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen 20 sávon haladhat az utasforgalom. Röszkén, ha az egyik irányban jelentősen nagyobb a forgalom, változtatni tudnak a ki- és belépő sávok arányán.

A megnövekedett hétvégi forgalom miatt érdemes az utazásokat hétköznapokra időzíteni, és a kisebb határátkelőhelyek felé közlekedni. A Szerbia felé tartók választhatják a röszkei, az ásotthalmi vagy a tiszaszigeti közúti határátkelőhelyet, amelyek naponta 7 és 19 óra között vehető igénybe. Akik Romániába szeretnének utazni, használhatják a 24 órás nyitva tartással működő kiszombori vagy nagylaki közúti határátkelőhelyet.

Mindig az alkohollal és a cigarettával van a gond

Némedi–Varga Éva, a NAV Csongrád Megyei Adó– és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta, hogy az utasforgalomban leggyakrabban a megengedettnél több jövedéki termék behozatala jelent problémát.

Az unión kívülről a 17. életévüket betöltők közúton 40 szál cigarettát, 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt vagy 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy engedélyhez kötött a vadon élő növények és állatok védelméről szóló CITES-egyezmény alá tartozó fajok, illetve a belőlük készített termékek behozatala. Ilyenek az elefántcsontból, korallból készített ékszerek vagy a kígyóbőr táska.

A házi kedvencek - kutya, macska, vadászgörény – unión belüli szállításához állatútlevelet kell kiváltani, az állatnak pedig rendelkeznie kell az azonosításához szükséges csippel.

Szigorú szabályok vonatkoznak a húskészítmények, a tejtermékek behozatalára az Európai Unióba.

Az unión kívülre utazóknak a 10 ezer euró feletti készpénzt is be kell jelenteniük.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának összefoglalóját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csanádpalota határ határátkelő Kiszombor Nagylak Röszke Tiszasziget
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés